Джо Джирард – най-големият продавач в света според Книгата на Гинес

Джо Джирард - търговец на автомобили

На 1 януари 1978 г. Джо Джирард окачи „своите ръкавици“ на пирона. Той престана да продава автомобили. Беше на 50 години. По време на своята 15 годишна кариера като консултант по продажбите той е продал 13001 (тринадесет хиляди и един) автомобила.

Джо Джирард е признат от Книгата на рекордите на Гинес като „Най- добрият продавач в света“!

Какви точно са рекордните резултати на Джо, за да влезе в Книгата на Гинес като „Най- големият търговец в света“?
Ето за какво става дума:
1.Среднодневен брой продадени НОВИ автомобили- 6
2.Най- голям брой продадени НОВИ автомобили („на дребно“) за 1 ДЕН- 18
3.Най- голям брой продадени НОВИ автомобили за МЕСЕЦ- 174
4.Най- голям брой продадени НОВИ автомобили за ГОДИНА- 1425
5.Най- голям брой продадени НОВИ автомобили за 15- годишната си кариера- 13001

При това става дума за НОВИ леки и товарни автомобили . При това само на „частни“ лица; това не са продажби на едро. Този рекорд досега не е подобряван.

Рекордът на Джо Джирард е проверен от одиторската фирма Делойт & Туш.

Този уникален човек се е родил на 1 Ноември, 1928 г. в бедно семейство в Детройт, щат Мичиган. Баща му пристига в Америка от Сицилия. Той обаче не е успява, и цялата си обида от живота излива върху най- големия си син Джо. От ранното си детство Джо решава, че няма да бъде като баща си. От друга страна, майка му винаги е обичала Джо, и му е вярвала безгранично. Именно тази любов му дава сили да се бори. Джо започва да работи още от 9 годишна възраст. Започва като ваксаджийче вечер в ресторантите.

До 35-та си годишнина е пробвал най- различни професии. Често е оставал без средства, не е имал дори и за храна.

Едва след навършва 35 години успява да се реализира в сферата на продажбите на автомобили.

Как Джо Джирард става продавач на автомобили?

В един януарски ден на 1963 г. той моли мениджъра по продажбите в един дилърски център на Шевролет да започне като продавач. Мениджърът нямал желание да вземе Джо на работа, защото му е липсвал какъвто и да е опит в продажбите. Освен това е ясно, че месец януари е слаб месец в продажбите на автомобили. Джо помолил да му отделят работно място някъде в задната част на офиса, и да му дадат достъп до телефон, за да може да разговаря с потенциални клиенти.

Мениджърът му разрешил да опита. Още през първия ден Джо продал първата си кола. Получил 10 $ комисионна. Вечерта занесъл в къщи цяла торба с продукти за семейството си. (Подробностите относно тази първа продажба разказват за това, че Джо не е продавал кола, а е бил фокусиран върху това как да си купи такава торба с хранителни продукти, за да нахрани семейството си. Пред очите му неговият пръв потенциален клиент е изглеждал като „торба с храна“.)

През втория месец продал вече 18 автомобила. За негова голямо удивление собственикът на дилърския център го уволнил поради това, че е бил много агресивен към другите продавачи. Завистта на другите продавачи изиграла огромна роля, защото те просто наклеветили Джо пред ръководството.

Уволнението не намалило бойния дух на Джо Джирард. Сега той бил уверен в себе си, уверен в това, че е успешен продавач на автомобили. Той доказал това на себе си, и бил готов да го докаже на целия свят- и на баща си включително. Джо бързо си намерил работа пак за Шевролет, в Истпойнт, щат Мичиган. За 12 поредни години той продал близо 13 000 НОВИ леки и лекотоварни автомобили. Той самостоятелно продавал повече, отколкото повечето от останалите дилъри- колеги заедно.

Джо Джирард е автор на следните книги:

How To Sell Anything To Anybody (1977).
How To Sell Yourself.
How To Close Every Sale.
Mastering Your Way To The Top.

В най- добрата за Джо Джирард година- 1976, той е получил комисионни в размер на 300 000 $ (триста хиляди долара). Макар и малко, е имало отделни търговци в държавата, които са получили по- високи комисионни от неговата. Но това са били сделки, готвени с години, и то на отделни министерства, за което са привличали интереса и вниманието на министрите, за да купят едни или други модели самолети или ракети. Което няма нищо общо с пазара на Джо- купувачи на НОВИ леки и/или лекотоварни автомобили- мъже, жени, семейства.

От изучаването на живота на успелите хора се получава резултатът, че 90% от тях произхождат от изключително бедни семейства. Незасимо от това те са преодолели всички трудности и са успели да постигнат повече, отколкото са си представяли в най- смелите си предвиждания.

Ето накратко какво казва за професията „консултант по продажбите“ самият Джо Джирард: „Не става въпрос само за комисионните. Ние говорим за нещо съвсем друго- за професия, където се използват майсторлък, умения, методи, опит и практически знания. Тези неща най- много ни носят разочарования, и ни боли от тях, независимо как се развиват нашите неща.

Но когато действаме правилно, тази професия ни носи по- голямо финансово и емоционално удовлетворение, отколкото всякаква друга професия в света. Аз се занимавах с продажбите, защото обичах парите, а също така и заради онова вълнение и чувство за удовлетвореност от победата, които дава тази професия- и продължава да ги дава отново, и отново, и отново.“