SEO оптимизация

SEO ръководство – как да превземете челните позиции в Google

Хората често използват неправилно фразата SEO оптимизация, предствяйки я за дигитален маркетинг. Всъщност SEO е само елемент от целия спектър на дигиталните услуги в маркетинг процедурите, касаещи представянето на сайт в онлайн пространството.

SEO е част от успешната стратегия за позициониране в Google по определени важни за всеки сайт ключови думи и фрази, които имат огромно търсене от потребителите.

Благодарение на това ръководство, ще придобиете представа какво представлява SEO, какво е важното е него, както и върху какво да наблегнете, когато търсите правилната за целите ви SEO агенция.

Тъй като SEO е една от важните стратегии в компилацията от дигитален инструментариум, е изключително важно да имате за партньор агенция, която реално може да отговори на нуждите и желанията ви.

Понякога има разминаване между разбиранията и исканията на собственика в сравнение с реално нужното, което следва да се направи, за да се подобрят позициите на сайта в търсачката.

Именно поради тази причина SEO трябва да се разглежда и оценява като измерване на ROI – възвръщаемост на инвестициите.

Как се измерва ефекта от SEO

SEO revenue – приходи от органично търсене в Google (възможно е да се добавят понякога и данните от референтни сайтове)

SEO costs – сумата, която плащате за SEO

Съответно формулата показва каква възвръщаемост на инвестициите в seo имате, съобразно изчисляване на приходите от тази дейност.

Какво е SEO

SEO е съкращение от Search Engine Optimization, което в превод означава оптимизация за търсещи машини. Това е буквалния превод.

Реално този процес включва:

 • Одит и корекция на структурата на сайта;
 • Подробен keyword research;
 • On Site и On Page фунадаментални и UX корекции;
 • Изграждане на стартегия и план за действие;
 • Анализ на конкуренция и взаимставне на добри практики;
 • Изграждане на входщя връзки и бранд споменавания;
 • Проследяване на позиционирането и движението на сайта;
 • Постоянен мониторинг и корекция на стратегията, в случай на нужда.

Целият този спектър от процеси включва микропроцеси, които имат огромно значение в изграждането на авторитета на уеб сайта.

Крайните цели са:

 • Увеличение на трафика от органично търсене;
 • По-висок трафик от референтни сайтове;
 • Позициониране пред релевантната и целева аудитория;
 • Изграждане на доверие и имидж онлайн;
 • Осъществяване на улеснение за ботовете на търсачките да се запознаят със сайта.

Има ли нужда вашия сайт от сео оптимизация

Да, винаги! Огромни и известни корпорации, лидери в световен мащаб, използват SEO като част от маркетинговата си стратегия, така че защо вие да не трябва да го използвате?!

Без значение какъв е бизнеса ви, колко са конкурентите ви, кога е създаден сайта ви, важно е да разчитате на тази услуга, за да осигурите по-добро присъствие в Google на своя бизнес и за да ви намират потенциалните клиенти.

Освен това е важно да се отбележи фактора, че колкото по-сериозна е конкуренцията и колко по-търсени за стоките и/или услугите, които предлагате, толкова по-сериозен бюджет е нужно да отделяте за seo.

Как да си направя seo оптимизация?

Всеки бизнес и всеки екип има уникални предимства и силни страни. Дали може да направите качествено seo зависи от знанията, уменията и ноу хау-то, с което разполагате.

Непременно трябва да отбележите и следния факт: в Google тежест имат над 200 ранкинг фактора, както и всяка година в търсачката се правят над 500 промени! Имате ли възможност да следите всичко това?!

Без специален SEO инструментариум, екип от хора, постоянно трупане на знания, не би било възможно да направите добра сео оптимизация на своя проект. По-скоро може да получите обратен ефект, което е ежедневна реалност в България.

On-Page и On-Site SEO

Тази част от процеса на извършване на seo включва компоненти, които са важни за стратегията и се прилагат техники с цел да се повиши и подобри качеството на всяка страница в сайта.

За да е още по-ясно – към този елемент се отнасят корекции в кода на сайта, инсталиране и конфигуриране на необходими seo компоненти, анализ на ключовите думи, подобрение на всяка страница в сайта посредством текстово, графично и видео съдържание, структура на url адреси и внедряване на важни компоненти и т.н.

По-долу ще разгледаме някои от най-важните елементи в on page и on site частта по оптимизацията на страниците.

Ключови думи

Ключовите фрази са термини, които се търсят от потребителите. Някои думи са по-често търсени от другите, както и някои от тях са по-релевантни и важни за сайта, отколкото други. Тъй като този анализ може да включва хиляди фрази за по-големите онлайн магазини, трябва да се извърши правилно структуриране.

Анализ на ключови фрази

Важно е да се определят основните ключови думи, да бъдат сегментирани по общ признак и да се определят транзакционните думи, които реално водят до извършване на реализация.

Това е изключително важно и сложно за изпълнение, затова много малко seo агенции могат да се похвалят с възможността да направят правилен анализ и обобщение на ключовите фрази.

След като се определи количеството и вида на ключовите фрази, по които ще се оптимизира дадена страница, е важно те да се конфигурират правилно в стратегията за внедряването им в съответната страница. Основната фраза трябва да присъства в заглавието, да се среща в текста, но не прекалено рядко или често, а с правилната честота.

Ако имате по-висока концентрация на ключовия термин, това може да доведе до наказание на страницата и да е пречка за нейното по-добро позициониране.

Идеален клиент

В тази връзка е много важно да знаете кой е вашия идеален клиент или ако не знаете – трябва да успеете точно да го формулирате. Всъщност още на този етап се определя бъдещето на проекта, тъй като при неправилна сегментация и подбор, това ще означава скоропостижен неприятен развой на събитията за бизнеса ви.

Както по-горе споменахме най-важните думи не са най-големите по обем на база месечно търсене, а тези, които водят до реализация – обаждане, изпращане на имейл, поръчка – зависи каква ви е крайната цел.

Транзакционни търсения

Също така не бива да подценявате long tail keywords, тъй като тези думи буквално могат да ви изстрелят на първа страница в търсачката. Важното за тях е, че те обикновено са транзакционни, тъй като ако става дума за онлайн магазин, който продава дрехи, примерното търсене „дантелена рокля с къси ръкави и гол гръб“ ще доведе до продажба, ако на потребителя му бъде представен подобен модел и той е съгласен да плати посочената цена.

Синоними

В ерата на семантичното търсене и изкуствения интелект е немислимо да се справим без употреба на максимален брой насочващи думи по зададената тема, които в случая са буквално синонимите в българския език.

Не е нужно винаги да пишете seo оптимизация, когато имате възможност да употребявате сео, оптимизация на сайт, оптимизация в google, оптимизиране на онлайн магазин, seo, seo услуги, подобрение на позициите в търсачката, класиране на сайт в гугъл, линк билдинг, изграждане на връзки, поставяне на входящи линкове и т.н.

Ключов потенциал

Обърнахте ли внимание, че когато се опитате да потърсите нещо в Google, самата търсачка ви насочва към определени търсения?! Всъщност това са достатъчно добри идеи, от които може да взаимствате.

Също така забелязахте ли идеите, които отново са ви предоставени от търсачката, под формата на сродни търсения?! Използвайте тези подсказки, за да подобрите още повече резултатите си.

Съдържание

Има една световноизвестна максима – „Съдържанието е цар“. Това означава, че благодарение на „контента“ вие може да генерирате повече продажби и привлечете по-голям брой клиенти.

Колкото по-добро е едно съдържание, толкова по-голяма е гаранцията, че ще постигнете висок авторитет пред потребителите, автоматично и пред Google. А това значи само едно – по-добри позиции при търсения в интернет.

Дори да сте приложили най-добрите seo похвати, ако съдържанието е с ниско качество и не носи никаква полезност, не очаквайте добри крайни резултати.

Нека не забравяме най-ценното и важно за търсачката при търсене от страна на потребителя – да предоставя възможно най-релевантната информация, която ще е максимално полезна на потребителя съобразно това, което иска да открие самият той.

Освноният аспект на качественото съдържание, което води до привличане на клиенти, е основано на добрия анализ на ключови думи и план за стратегия за създаване на съдържание. Без добър подбор, без план, без стратегия – просто сте поредния сайт в интернет с „някакво“ съдържание.

Два са ключовите елемента в създаване на перфектно съдържание, когато вече сте направили план въз основа на търсените фрази в Google. Те са:

 • Предоставяне на стойностна информация;
 • Избягване на дублираното съдържание.

Предоставяне на стойностна информация

Изследванията показват, че има милиони сайтове, в които могат да бъдат прочетени статии от по 200-300 думи, без всякакъв смисъл в съдържанието, без идеи върху какво набляга автора, без никаква добавена стойност.

Ако желаете да бъдете оценени и потребителите сами да споделят вашето съдържание, създайте перфектния текст по тема, която вълнува аудиторията ви.

Напишете максимално изчерпателна информация въз основа на проблем, за който потребителите търсят решение и ще бъдете оценени подобаващо. Да, това означава, че понякога вашият текст ще достигне 2-3-5 хиляди думи. Но именно тази отдаденост и пълнота на информацията ще доведе до по-доброто представяне на вашия сайт.

Избягване на дублираното съдържание

Категорично забравете да копирате текстова информация от друг източник и да я публикувате при себе си. Подобни копирани текстове са си откровено дублиране на информацията и по никакъв начин няма да ви помогнат да се представите по-добре в seo аспект.

Дори обратното – могат да навредят на желанието ви да получите добри резултати.

Ако желаете да бъдете уникални, ползотворни, съзидателни и да постигнете успех в органичното класиране в Google – бъдете уникални!

Когато разполагате с онлайн магазин, в който информацията за продуктите я има в десетки други сайтове онлайн, не копирайте просто така съдържанието. Имате вариант да го преразкажете, да го обобщите, да го пренапишете, така че да постигнете максимален ефект и буквално да смажете конкурентите, които просто използват метода copy-paste.

URL структура

Това е елемент, който има важно значение, макар и неглижиран от редица „специалисти“. В България е още по-особено положението, тъй като имаме възможност да използваме както латински букви, така и кирилица в писането на урл адреса.

URL адрес е надписът, под който се отваря конкретна страница от сайта. Началната страница на този блог е dpanov.com, но урл адреса на този материал, който четете в момента, е dpanov.com/seo-optimizacia-na-sait.

Трябва да прецените дали ще използвате латински букви, за да получите по-кратък урл адрес или кирилица, където ще получите нещо уникално дълго, което никой няма да може да възпроизведе след това. Например при споделяне адреса dpanov.com/сео-оптимизация-на-сайт би имал следния dpanov.com/%D1%81%D0%B5%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82.

И все пак макар, че този избор е важен, по-важен е един друг момент. WordPress е най-разпространената платформа за създаване на блогове, бизнес сайтове, онлайн магазини по света. В нея заложените параметри за образуване на url адреса са няколко, но основната е от вида dpanov.com/p=257, като в редица други CMS платформи положението е сходно.

Подобна структура на архитектурата на сайта няма да помогне за по-доброто позициониране, тъй като урл адресите не са „seo friendly“ за Google. В самия надпис на страничката трябва да се упоменат важните думи, по които дори Google може да се ориентира за какво става дума на нея.

Meta данни

Това са три елемента в страницата, които се срещат в стркутурата на CMS системите, както и в почти всички SEO модули. Става дума за:

 • Meta title

Това заглавие е изключително важно, тъй като пру търсене в Гугъл се прочита именно то от страна на потребителя. Трябва да е пълно, ясно и точно по темата.

 • Meta description

Това е описанието, което виждате под заглавието при резултатите от конкретно търсене в Google. Важно е да насочва потребители към темата, както и да ги призове за конкретно действие, което в повечето случаи означава потребителя да кликне върху вашия резултат.

 • Meta keywords

Това вече не е фактор и дори от Google го потвърдиха. Дори и да го използвате, съветвам ви да поставите само основната си ключова фраза. Няма да ви помогне, но няма и да ви навреди.

H заглавни тагове

Таговете H1, H2, H3 и т.н. спомагат да по-доброто възприемане и оформлението на статията ви. Те насочват Google към ключовите елементи в съдържанието на страницата.

Обикновено H1 е заглавието на страницата и присъства само веднъж, но се срещат успешни случаи, в които се употребява и по два пъти.

H2 до H6 се използват за йерархично оформление на текста, като има един важен елемент, който е важно да запомните:

Следвайте подредена архитектура при използването на H заглавни тагове

Ако имате сайт от т. нар. варианти One Page Website – използвайте H1 за всяка отделна главна секция в сайта. Това е доказано най-добрата стратегия при този тип сайтове.

Изображения

Това може би е най-пренебрегвания момент в seo изпълнението на всеки проект. Изключително важно е на всяка страница от сайта да има поне по едно качествено изображение, което е добре оптимизирано.

Тък се има предвид името на файла да е в подобен вид „mebeli“, заглавието да получи друго име, например „Онлайн магазин за мебели“ и по никакъв начин да не изпускаме важния alt атрибут, който спрямо текущия пример може да бъде „Поръчка на евтини мебели“.

Освен това файлът трябва да е възможно „най-лек“ от гледна точка на размер, без разбира се да вредите на качеството му.

Вътрешни връзки

Към този аспект от процеса по оптимизиране на страниците в сайта се отнася поставянето на подходящи линкове, които водят към други части от същия сайт. Важно е те да бъдат тематично свързани, за да привличат и интерес в потребителя.

Т. нар. вътрешно налинкване е цяла наука и човек, който няма опит и специализация в областта не би успял да се справи успешно с тази точка.

Изходящи връзки

Това са линкове, които поставяме в нашия сайт, в съдържанието, които водят до други сайтове в интернет пространството.

Има няколко разновидности, с които можем да посочим на Google как да разбира тези линкове – dofollow и nofollow са най-използвани.

Важно е да поставяте тематично обвързани линкове към доказани външни сайтове, за да получите взаимна изгода от тях. В противен случай ефекта ще бъде по-скоро отрицателен.

Schema.org маркировка

За този елемент ще имате сериозна нужда от програмист, който знае какво прави. Имплементацията на нужния код, който да предава информация към Google за стойността и вида на текста е нещо много важно и благодарение на различните типове маркировка, които се предоставят в schema.org, може да улесните този процес.

Въпреки това има нещо изключително важно, което се пренебрегва понякога и влияе негативно върху представянето на сайта – неправилна употреба.

Съществуват стотици опции и съчетания на варианти, които целят по-добро предаване на информацията към ботовете на търсачката. В подобна ситуация на богат избор е лесно неопитен човек понякога да подбере грешен фрагмент, при което всъщност би навредил на бизнеса си в онлайн представянето му.

Тази точка е изключително важна, както от гледна точка на правилния избор какви компоненти къде да бъдат приложени, така и изпълнението зависи от компетентността и възможностите на човека, който извършва имплементацията.

 

Off-Page SEO

Всъщност това е реално процеса, който ви помага да постигнете лидерството! Ако трябва да съм честен, в случай че On Page и On Site частта ви не е на ниво, колкото и да сте перфектни в Off Page оптимизацията, няма да успеете да бъдете на водещи позиции.

Действайте постепенно и поетапно в правилната последователност!

Link Building – изграждане на връзки

Това е може би най-важния компонент в този раздел. Нито един човек не може да постигне това, което ще бъде дело на професионалния оптимизатор. За съжаление това е истината и не бива да се крие от всеки, който си мисли, че копирането на линк профила на конкурента ще му донесе същите позиции.

Google възприема връзките между сайтове като един от най-силните сигнали за качество, макар че това не означава, че страница с 10 пъти по-голям брой входящи линкове ще се позиционира по-добре в сравнение със страницата на конкурента, която има само 5 линка.

Има няколко варианта, при които може да увеличавате количеството и качеството на връзките към своя сайт. В единия случай сами намирате в какви източници можете и трябва да поставите непременно линк към проекта си. Това е по-сложния за вас процес.

В другия случай – потребителите сами поставят връзки към съдържанието ви. Кога може да получите този нормален процес и защо той е най-важен?!

На първо място пишете супер полезно съдържание, което хората ще искат да прочетата непременно. Предайте стойност, която ще бъде оценена от потребителя и той с желание ще споделя вашите ресурси.

На второ място – създайте съдържание, което потребителите сами ще искат да споделят със свои познати и приятели.

На трето място – бъдете креативни, иновативни, по-различни от конкуренцията.

Постигнете ли всичко това, тогава ще бъдете възнаградени и ще се устремите към върха с лекота!

Социални сигнали

Не може да съществува сериозен бизнес, който да заслужава челни позиции в Google, без да притежава собствени, верифицирани профили в социалните мрежи. Въпреки, че от най-голямата търсачка в света отхвърлиха твърдението, че социалните сигнали са директен ранкинг фактор, много специалисти са на мнение, че е логично да бъдат именно такива.

Причината е проста – не е възможно фирмен профил, който се обсъжда, споделя, осъществява интеракции със своите последователи и фенове, да не е облагодетелстван от Google.

В крайна сметка именно потребителските мнения до голяма степен определят как би следвало да се възприема бизнеса. Дори се наблюдава ефект, че бизнеси с натрупани сериозно количество негативни мнения получават спад в позициите си в Гугъл.

Бранд споменавания

Споменаването на вашия бизнес онлайн е изключително ефективно, особено ако се прави от водещите сайтове, медии, портали, както във вашия бранш, така и в национален, че дори и световен мащаб.

Много е лесно сами да споеменете фирмата си в някой сайт за обяви, но дали е толкова лесно да ви споменат и в медиините сайтове от топ 3 в България?!

Естествено, че качеството и авторитета са много по-големи от медийния портал, който се посещава ежедневно от стотици хиляди българи, но не всеки може да си позволи четирицифрена сума за реклама на подобно място. Именно в този момент се включва seo агенцията, която трябва да намери удачна възможност да получите фирмено представяне в тези авторитетни места онлайн.

 

Регионална оптимизация

Правилният термин е Local SEO или локално seo. Въпреки че България е малка страна и няма как да се сравнява по площ с Русия или САЩ, има определен тип бизнеси, които имат нужда от подобен тип оптимизация.

Когато развивате своя проект, обвързан с конкретно физическо местоположение, задължително трябва да се обърнете към специалист, който да ви помогне да бъдете лидери в този район.

Ако например сте ресторант, за вас е задължително да може всички да откриват адреса ви в интернет. В случай, че извършвате и доставка по домовете, имате още една причина да разширите обхвата на онлайн присъствието си.

Много хора търсят конкретни продукти и услуги, които са в тяхното местоположение, а това са потребителите, които най-лесно може да превърнете в клиенти. Стига да ви открият…

Google My Business

Google My Business е бизнес директория на търсачката, в която може да регистрирате своя физически обект и да предоставите допълнителна информация с какво се занимавате, да споделите изображения, видеа, да публикувате новини, получавате отзиви и оценки от потребителите, както и обаждания.

Тъй като всеки собственик може лесно да добави своя обект и да го верифицира е изключително важно да попаднете в топ 3 в своя бранш. За тази цел отново имате нужда от seo специалист, тъй като постигането на тази цел не може да се получи без необходимите задълбочени знания.

Локални ключови термини

Отново се връщаме в самото начало на този обемен материал, където подробно беше изяснено колко важен е този подбор, както и използването му в сайта.

Ключовите термини, които касаят регионални търсения, обикновено включват споменаване на квартал и/или име на населено място. Пример: „фирма за почистване на домове в София“. Ако подобно търсене има достатъчно голям обем и ако предлагате следната услуга, е редно да се замислите дали този термин не би следвало да намери място във вашата страница.

Структурни данни

Използването на локални структурни данни чрез schema.org е абсолютно задължително, ако искате да успеете да бъдете сред лидерите на пазара в своя бизнес сектор.

Изследванията сочат, че при правилен подбор и имплементация на програмния код в сайта, бихте могли да изпреварите над 70% от конкурентите си само с този ход. Все пак всичко зависи от нивото и степента на конкуренцията в сектора, както и от това колко от вашите конкуренти се възползват от seo услуги.

 

Проследяване на резултатите от seo

Анализът и коректното измерване на посещаемостта на сайта е важен аспект от работата на seo фирмата. Въпреки това има огромно значение кой и по какъв начин проследява резултатите.

Казано по друг начин – всеки може да разгледа няколко числа и да сравни два времеви периода, но малко са тези, които могат да забележат необходимото в тези графики и таблици!

Един от основните инструменти, които се използват за измерване на ефекта от дейностите във връзка с оптимизацията, е Google Analytics. Благодарение на богата статистическа информация се получават данни, на база на които може да се види как се променя във времето кривата на посещаемостта и от какви канали е генерирана.

Също така може да проследявате реализациите под форма на поръчки, ако сте онлайн магазин, за да получите по-задълбочена представа дали е по-качествен трафика, който получавате.

В съчетание с Analytics е желателно да се ползва и Google Search Console. Това е другия важен и напълно безплатен инструмент, с чиято помощ ще получите данни и за ключовите фрази, по които хората ви намират в търсачката.

Google значително обогати този инструмент, за да може да предложи още важни данни за представянето и състоянието на сайта, на чиято база трябва да бъдат планирани бъдещи действия.

Разбира се, има и редица други платени инструменти, които обикновено собственика на фирмата или малка seo агенция трудно могат да си позволят, но е желателно да се ползват от тези, които наистина искат перфектни резултати.

Става дума за инструменти и софтуери като:

 • Ahrefs;
 • SEO PowwerSuite;
 • Majestic;
 • Screaming Frog SEO Spider;
 • SEMRush;
 • SearchMetrics;
 • WebCEO и други.

Това са инструменти, които изискват инвестиция в хиляди долари, за да разполагате с тях по всяко време. Именно чрез тях се правят най-бързите анализи и се откриват проблеми, които имат нужда от корекции, както и по-важното – служат за генериране на идеи как да подобрите онлайн присъствието си!

Вместо заключение

От съществено значение е на кого ще доверите работата по интернет присъствието на вашия бизнес!

Ако търсите парично изгоден вариант от сорта на 100-200 лева месечно, просто ще хвърлите парите на вятъра си. По-добре си ги спестете, отколкото да плащате за подобни услуги със съмнително качество.

Важно е да споменем, че оптимизацията може да бъде практикувана по три възможни варианта:

 • Black Hat SEO;
 • Gray Hat SEO;
 • White Hat SEO.

Привържениците на Black Hat варианта използват забранени техники и манипулации, чрез които могат да постигнат изключително бързи резултати, но вероятно и с тях ще си останете. След това сайта ви ще бъде наказан и е напълно възможно да се стигне до изхвърлянето му от класиранията в търсачката. Не искате да се стига до този вариант, нали?!

Останалите seo агенции наблягат на т. нар. „бяла оптимизация“, която обхваща само легални методи, които са позволени от Google при оптимизацията на сайтове.

Реалната истина е, че за да постигнете изключителни резултати трябва да съчетаете позволените методи с тези, които са буквално на границата между позволеното и забраненото, а именно попадащи в графата „сиво seo“. Но и това не е всичко!

Към тази компилация трябва задължително да включите екип, който може да придобие и/или създаде know how, което вече насочва вниманието към услуги от много по-различно естество и с чиято помощ ще постигнете забележителни резултати, както и ще доминирате в Google!

 

Ако желаете да обсъдим възможностите за подобряване на онлайн присъствието на бизнеса ви, свържете се с мен.