Онлайн магазинът продава денонощно

izrabotkan na online magaziniВсеки, който вече се е решил на стъпката да си поръча изработката на онлайн магазин и да заработи чрез него, предлагайки стоките или услугите на фирмата си през интернет, бързо се убеждава, че е постъпил далновидно. Онлайн магазинът практически работи и продава денонощно, седем дни в седмицата, без почивен ден или обедна почивка, без да затваря врати и без ограниченията на физическия магазин, като намиране на помещение, плащане на персонал, наем, сметки за ток или вода. През онлайн магазинът си вие вече не продавате само в квартала или в града, а на хиляди и милиони потребители /потенциални клиенти/ по цял свят. Разбира се, ако не сте подготвени предварително, ръководенето на готовия интернет магазин може да ви вкара в непредвидени харчове и скрити до момента разходи, затова е добре преди да се впуснете в търговия в интерактивното пространство, първо да сте наясно какво и защо точно правите при стартиране на този бизнес, дали сте избрали правилната таргет група, подходящия дизайн за сайта си, цената за изработка, поддръжка и хостинг на онлайн магазина, отговаря ли готовия продукт на целите и нуждите на бизнеса ви.

Първата стъпка, разбира се, е изработката на магазина, направата на графичен дизайн, изборът на софтуер за пазаруване, зареждането с артикули на страницата, въпросът със системите за сигурност, домейнът и хостингът. Едва след това задача с първостепенно значение за бизнеса ви е задържането и привличането на нови клиенти, рекламата и саморекламата на онлайн магазина, агресивните промоционални кампании и намаления, преборването на огромната конкуренция в интернет. Ако всичко това към този момент не е напълно във възможностите на бюджета ви, на пазара вече се предлагат и онлайн магазини под наем, към които се предоставят и готови услуги в пакет на символични цени. В замяна получавате съвсем професионално изработен онлайн магазин под наем с лесна система за управление, удобен за редактиране или добавяне на съдържание, надеждна сигурност, специализиран софтуер, индивидуален уеб дизайн, създаване база данни за вашата дейност, мобилна версия на сайта.

Все пак, ако сте сериозен бизнесмен и компанията ви стои добре на пазара, а и имате големи планове за бъдещето, най-добрият вариант е да поръчате на специализираните професионалисти да изработят онлайн магазина по ваш вкус /с т.нар. къстъм или адаптивен уеб дизайн/ и според вашите изисквания. Съветът ни е да настоявате сайтът да бъде лек и бърз при ползване, с удобен за работа административен панел и търсачка в самия него. Той трябва да притежава пълно оптимизиране за интернет търсачките, връзка с водещите социални медии, прегледно подреждане на каталози, информация, раздели /категории и подкатегории/, визуализации и контакти, да има лесна възможност за онлайн обратна връзка и респективно – поръчка /кошница/, система за работа с куриерски фирми и система с различни начини на онлайн разплащане, както и нужните за бизнеса ви езикови версии /примерно – български, руски, английски/.

Онлайн магазинът може да съдържа още досиета на клиентите ви, да изисква по ваше желание регистриране на потребителя, да има раздели/модули за новини и събития, продукти и оферти, полезна информация, фото и видеогалерии, най-често срещаните въпроси и отговори, които максимално да улеснят потребителите в сайта ви. Обичайна практика е към всяка от страниците в онлайн магазина да има и опция за вкарване на нужните ви ключови думи, заглавия или описания, така че да сте още по-лесно откриваем от интернет търсачките и сайтът ви да бъде на водещи позиции при търсене в интернет от страна на потребителите, а също и връзка с водещите конкурентни онлайн магазини с цел на сравняване на цени и артикули. Щом онлайн магазинът ви заработи веднъж, вашата задача е ефективното му управление и рекламиране, въвеждането на информация, редактирането и SEO оптимизирането на съдържанието, качването на визуализации – снимки, компютърни графики, видеоклипове, анимации. За целта, разбира се, може и да наемете специален човек, който да се занимава с това, особено ако правилно сте прецезирали всичко при изработката на онлайн магазина и при експлоатацията му.