Кой е най-добрият източник на входящи връзки през 2017?

seo prez 2017Въпросът, който продължават да ми задават най-често е, как да се сдобием с безопасни по отношение на Гугъл входящи връзки за SEO оптимизация.

Отговорът е прост.

Ако просто публикувате връзки към своите уеб страници на чужд сайт, то те няма да са защитени и рискувате сайта ви да бъде наказан от Гугъл.

Гугъл е поел своеобразен кръстоносен поход срещу т. нар. от него „ненатурални връзки” на специалистите по seo оптимизация на сайт. И такива за него са всички връзки, поставени и/или контролирани от сео мастера на сайта, към който водят.

Гугъл иска връзките да са естествени (натурални*).

Но какво е естествена връзка? Нека ви дадем пример.

Ако лицето А пише статия за уеб сайт, в която има връзка към страница, писана от лицето Б, защото тя съдържа нещо свързано с темата на статията, и лицето А желае да препрати своите читатели към тази страница, то тази връзка е естествена.

Проблем се поражда, когато лицето А и лицето Б се окажат една и съща личност. В такъв случай, възниква въпроса дали връзките са естествени или е налице опит за манипулиране на класирането (ранкването*).

Предполагаме подходяща дефиниция за естествена връзка е нещо подобно на това:

Връзка, която не е сложена, само за да повлияе на класирането в търсачките.

Или

Връзка, която би била там дори и търсачките да не съществуваха както и самата дисциплина SEO оптимизация с приход по последни данни вече около 77 млрд. долара годишно. .

Колко връзки сте изградили към собствените си сайтове, които бихте класифицирали като „естествени” според тези дефиниции?

И така, Гугъл не харесва изграждащите връзки SEO оптимизатори. Но все пак всички искаме съдържанието ни да се класира по-напред, така че докато връзките се отразяват на класирането, оптимизаторите на сайт ще продължават да изграждат такива.

Ако трябваше да избера един единствен къс от цялата информация, касаеща изграждането на връзки, за да я споделя с вас, бих избрал съвета да забравите за „анкор” тесктовете*.

Това означава:

  • не слагайте връзки във фрази, съдържащи ключови думи в статия на УЕБ САЙТ А, които да отвеждат до страница на собствения ви сайт УЕБ САЙТ Б.
  • не използвайте фрази, съдържащи ключови думи когато публикувате коментари по други сайтове. Ако се изисква да изпишете името си във формата за коментари, напишете своето име.
  • не създавайте авторско каре (resource box*) към статии, в които фрази, съдържащи ключови думи препращат към страници на собствения ви уеб сайт

Бих могъл да дам много повече примери, но простото правило, което напоследък следвам е:

Не създавайте връзки към собствените си страници (от други уеб сайтове), използвайки богати на ключови думи „анкор” текстове. Единственото изключение от това правило, е когато страница на Сайт А отвежда до друга страница на Сайт А. Този тип „анкор” текст връзка Е естествена. Можете да видите връзки от този тип по страниците на Wikipedia, както и в повечето добри сайтове, тъй като те значително улесняват навигацията по сайта за посетителите. Проблем възниква, когато един сайт отвежда до друг, чрез връзките поставени в наситен с ключови думи „анкор” текст, тъй като в повечето случаи това НЕ Е естествено и рано или късно скапваде кампанията по оптимизация на сайт.

И така, какво използвам в „анкор” текста?

  1. Името на сайта, към който отвежда връзката, ако това е основната страница на същия.
  2. Заглавието на статията, към която отвежда връзката.
  3. Понякога бихме използвали гол URL адрес, но обикновено предпочитам опции 1 и 2 по-горе.

Когато си чатя с хора по въпроса, реакцията често е такава:

„Но аз искам да се класирам за „най-добра стръв за кефал”. Как мога да го постигна, ако не използвам тази фраза в „анкор” текст връзките към страницата?

В повечето случаи моят отговор на този въпрос не се приема добре. Отговорът ми се базира на това, което е най-добро за посетителя, а не на намирането на най-добрия начин за манипулиране на класирането.

Ето го и него:

Страницата ви ще се класира за това, за което Гугъл прецени, че би трябвало да се класира. Ако вашата страница е добро съвпадение при търсене на „най-добра стръв за кефал”, тогава тя има голям шанс да се класира за тази фраза, без да е нужно да се прибягва към манипулационни техники с входящи връзки. Ако страницата ви не съвпада достатъчно добре с търсената фраза, то тогава:

  1. Направете я отлично съвпадение за тази фраза (вземайки предвид какъв смисъл влагат тези, които изписват фразата в търсачката).
  2. Уверете се, че сайтът ви има някакъв авторитет (което изисква връзки, но не и обогатени с „анкор” текст такива).

И така кои са най-добрите входящи връзки?

Без съмнение, най-добрите възможни входящи връзки при оптимизация на сайт са тези от други сайтове, с нулево участие от ваша страна в създаването и поддръжката им.

Та, какво значи това?

Това ни връща обратно към нещо, което Гугъл обяви още преди години. Създавайте смислено и значимо съдържание и хората ще изграждат връзки към него – внимавайте сео оптимизатори.

Обикновената реакция към това изявление е „Да, бе! Сякаш това се случва.”

Нека споделим една тайна с вас… Това всъщност наистина се случва, ако съдържанието ви е това, което аз наричам „споделена стръв”. Да кажем, че е толкова добро, че посетителите ИСКАТ ДА ГО СПОДЕЛЯТ. Ако посетителите са въодушевени да споделят нещо, те ще го сторят (приемайки, че сте им осигурили лесен начин за това, като бутоните за споделяне в социалните мрежи напр.).

Ако едно съдържание е наистина добро, то също така естествено ще привлече връзки, защото другите SEO спецове ще го оценят по достойнство, разбирайки че техните собствени аудитории ще оценят от своя страна самите ТЯХ, за това че са препоръчали това съдържание.

Има само един основен проблем с всичко това. На първо място се изисква по-голямо усилие и повече старание за създаването на съдържание от типа „споделена стръв”, а повечето SEO мастери преследват само бързи и непосредствени резултати. В допълнение, естественото придобиване на връзки е значително по-бавен процес, в сравнение със зареждането на някакъв автоматизиран инструмент, който да започне да бълва безразборно връзки навсякъде из уеб пространството. Но все пак, естественото изграждане на връзки е безопасна и перспективна стратегия за тези, които ги е грижа за дългосрочното бъдеще и трайния успех на своите сайтове.