Павел Джунев: За мен SEO е като партия шах

Здравей! Моля, представи се.

Здравейте. Ето няколко думи и за мен. Казвам се Павел Джунев, на 36 години, родом от Благоевград.

Какво работиш и от кога?

Официално съм управител на фирма ВИСЕО ЕООД от 2010 година, но преди това дълги години работих в областта на търсещите машини на свободна практика, като freelancer.

Фирмата се занимава с направата и популяризирането на уеб сайтове, управление на онлайн репутация, социални канали, създаване и поддържане, както и тяхното популяризиране, и много други услуги, свързани с дигиталния сектор.

Интересно ли ти е все още?

Павел Джунев Pavel DzhunevЖеланието, съпътствано с много труд, при това, целенасочен, съпътстван с много анализи, цели, естествено и постигнатите резултати, правят така, че интересът все още да е силен, поне при мен е така. Става все по-сложно, но благодарение на това, и интересът се засилва. Сложно, в областта на търсещите машини, естествено.

Още една причина, която много ме вдъхновява и предизвиква желанието ми, това е … Сигурно читателите  се сещат, та … да продължим, това е … многото оптимизатори на сайтове, които се появиха. В България, дълги години забелязвам тенденция, че където има някакви пари, там интересът от всеки, или поне от повечето, се увеличава и инвестират. И знания, и умения. Дали това е достатъчно, за да бъде дадена дигитална агенция успешна, да съдейства на клиентите си и да постигат заедно желаните резултати? На този въпрос, отговорът оставям на Вас. Само ще вмъкна, че често ни търсят фирми, които вече са имали оптимизатори.

Е,по тази тема мога да пиша много, но ще бъда по-обран, за да не губим времето на уважаемият читател, тъй като съм сигурен, че то е ценно.

Разкажи нещо за себе си, което не обичаш да споделяш или коментираш.

Не обичам да споделям знанията и уменията на публични прояви, конференции и други, т.е. не обичам показността. Правя го в конкретни случаи и на хора, които уча, но на срещи и персонално. Естествено, още нещо важно, не заявявам празни обещания на клиенти, както и не обещавам неща, които не могат да се случат, или поне не знаем кога. Знаете какво имам напредвид, нали? Е, не обещавам на клиент Х, позиция 1-ва в Гугъл, по фраза или дума, която е силно конкурентна…

В личен аспект не обичам много да се хваля, да преувеличавам, т.е. реалист съм.

С какви клиенти предпочиташ да работиш?

Корпоративните клиенти са с приоритет и ги предпочитам поради няколко основни причини. Първата, повечето големи, средни, а и дори някой от малките компании вече знаят, че доброто представяне онлайн играе ключова роля за бизнесът, дори смело мога да заявя, че няма значение от областта, т.е. при всеки бизнес това е факт. Най-важните съвети, които отправяме към своите клиенти са именно да се въоръжат с търпение, правим план на действие, както и обсъждаме конкретна стратегия, спрямо дадения случай.

Не мога да кажа, че не работим и с клиенти, които от скоро са с фирма. При това, нивото, както и професионализмът, с който с който обслужваме клиентите не може да се различи, т.е. за нас всеки клиент е еднакво важен.

Направи кратко резюме за някой твой проект от изминалата година – трудности, препятствия, успехи.

Най-тежко е положението с наказаните сайтове. Такъв е случаят с наказан сайт, който ни отне почти година, да го върнем  в предните позиции. Наложи се обстоен преглед на сочещите го връзки, премахване на редица „лоши“ такива, както и много допълнителни усилия, но успяхме.

На какво те научи seo?

Чудесен въпрос. Най-вече, на удовлетворението при постигането на добри резултати. На дисциплина, внимание. За мен SEO е като партия шах. Когато победя чувствам удовлетворение. При това, удовлетворение, което не може да се измери в пари. Нещо малко по-силно е.

А какво ти отне?

Отне много от времето ми, за което не  съжалявам. Продължава да го отнема, но вече предавам знания и умения на служителите, които помагат в “трънливия“ път към победата, т.е. към постигане на добри позиции в SERP.

Вече е 2018 година. Какви тенденции в seo очакваш?

По повод тенденциите за 2018 година, скоро публикувахме в нашият сайт няколко основни момента, които ще играят важна роля през новата 2018 година.

Първата тенденция касае гласовото търсене. Често, този тип търсене бива пренебрегван, както и резултатите от него в SERP, но трябва да знаете, че младежите търсят чрез глас. Може би този тип търсене ще изпревари традиционното, въвеждайки символи… Това предстои да разберем.

Втората – това остава обратните връзки. Не каквито и да е, а качествени такива. Все пак трябва да знаем, че един от основните алгоритми на Google, за даване на тежест на даден сайт е, когато този сайт е получил доста цитирания. Споменах цитирания, тъй като в науката е по същия начин. При книгите – също. Когато един автор има добра книга, която получава доста цитирания, то тя става  популярна и интересът към нея се засилва. По същия начин се третира и този фактор при търсачките. Колкото повече цитирания има даден сайт, толкова по-добър се смята, че е. Естествено, връзките са много важни, съществуват разнообразни линк билдинг стратегии, чрез които могат да се набавят качествени връзки, но за това ще говорим друг път.

Третият акцент е върху LOCAL SEO. Продължава да се работи над това, потребителят, т.е. този, който търси нещо, да получава детайлна и подробна информация, в близост до него.

Представени фрагменти (Featured snippets) и бързи отговори (Quick Answers) също са на фокус, но и за тях ще пиша друг път.

Откъде черпиш информация за актуалните тенденции?

Чудесен въпрос. Скоро участвах в интервю за назначаване на SEO специалист и един от въпросите ми беше точно такъв.

Аз смело заявявам, че до актуалното достигам с много тестове, експерименти и често си задавам за себе си въпроси от рода на: Какво предстои в областта на търсещите машини? Какво ще се търси от потребителите занапред? Как ще желаят да им бъде поднесена информацията? И други подобни… Отделям сериозно внимание върху това, какво предстои, което ми помага да предположа какво би се котирало добре, и какво – не.

Иначе следя редица международни групи, предимно SEO групи в Google Plus, естествено и в български фейсбук групи, където често SEO експертите дискутираме. Тук отново искам да кажа, че качествена и точна информация, информация, до която се е достигнало с години упорита работа, анализи, мъдрене и мислене, трудно ще успеете да прочетете в група. Напоследък ми харесват и лаконичните отгговори, които в подобни групи получават прохождащи „SEO хора“, когато зададат своите въпроси. Най-често отговорите са: „Това е старо, разглеждано е през 2015 година :), или пък – това е разглеждано 2010 година.
Чета и доста електронни книги в областта на дигиталния маркетинг, както и такива за себеусъвършенстване, за позитивизъм и други, изграждащи добри взаимоотношения и позитивен имидж. Скоро прочетох книгата на Роберт Чалдини – Влиянието, в която споделя доста интересни практически съвети, полезни в областта на дигиталния маркетинг, естествено и не само, а като цяло.
Дали не е време да спра? 🙂 Често следя и руски SEO експерти, както и такива, опериращи в САЩ и другите развити страни. Не ме питай кои са едни от най-добрите експерти в областта на търсещите машини в световен мащаб? Сигурно се досещате?

В обобщение на казаното до този момент бих желал да пожелая успешна 2018 година на всички колеги,  успешна и в професионален аспект, и в личен, много доволни клиенти и само положителни отзиви.