Как да убедим клиентите си да купят от нас?

Всеки човек, който дава пари за някакъв продукт или услуга, играе играта “размяна на стойности”. Правилата са следните – аз имам едни пари в джоба си и съм готов да ги разменя срещу нещо, което ще ми даде по-голяма полезност, отколкото смятам, че парите, сами по себе си, биха ми дали.

Например, ако един телефон, който съм харесал, струва 1000 лв, а го намеря някъде за 300 лв, напълно нов, гаранционен, изряден, в оригинална кутия и прочее, с удоволствие ще там тези 300 лв за телефона, защото ще смятам, че срещу тях получавам много по-висока добавена стойност, а именно – такава за 1000 лв.

Друг пример – колко струва чаша вода? Ще ми платите ли 500 лв за 300 милилитра? О, ще ми платите, разбира се… ако сте в пустинята и тази глътка може да Ви спаси от жаждата и смъртта, разбира се, че ще ги платите. Но ако сте в града си, в кварталния магазин – там нямате такъв проблем и не бихте дали повече от 1-2 лв, струва ми се, за 500 милилитра вода.

И така, уточнихме, че винаги става дума за размяна на стойности в продажбите. Обаче как това може да ни помогне да продадем нашия продукт ли? Отговорът се нарича….

Убеждаваща комуникация… или другояче – да разкажем на потребителя за стойността, която даваме…

Много често, предлагайки продукт или услуга, ние смятаме, че хората го/я купуват по причина X, а причината може да е съвсем друга.

Важно е да проучим нашата целева клиентела, да я опознаем много добре и да сме наясно какъв точно проблем решаваме за нея, предлагайки ѝ своите продукти и услуги.

Някои от модерните канали, които могат да ни послужат за целта, са например Facebook Ads, Google Ads & SEO каналите.

Разбира се, фейсбук е предимно визуална платформа, където много добре работят графичните послания. Гугъл рекламите, особено тези в самата търсачка, са предимно текстови, а именно – потребителят написва нещо в полето за търсене и му се извежда съответстващо послание / реклама.

Всяка от платформите има своите големи предимства, и може да е по-силна или по-слаба за даден продукт.

Тук специалистът маркетолог следва да прецени кой рекламен инструмент да се използва за постигане на желаните цели. А те могат да бъдат най-различни:

1. Разпознаваемост.
2. Ангажираност.
3. Продажби.
4. Връщащи се за повторна покупка.
5. Евангелисти.

По темата за Гугъл рекламите, конкретно, както и за социалните медии, имах възможност да се изкажа в bgseo.eu и Ви препоръчвам да прочетете този материал:

как да съчетаем гугъл, фейсбук, инстаграм и SEO – готин материал е, нищо че аз съм го писал.

Друг материал, който би Ви бил от полза, е този на Томи Хопкинс – специалистът по продажби с 40-годишен опит, един от най-добрите в света, ето тук: https://www.inc.com/kevin-daum/10-surprising-success-tips-from-amazing-sales-guru-tom-hopkins.html

Препоръчвам Ви да изгледате и видеото на Юли Тонкин по темата за продажбите:

 

И така, благодаря Ви за отделеното време.

Аз съм Кико от webselo.com – занимавам се с дигитален маркетинг и продажби. Желая Ви успех и до нови срещи!