Наръчник за социални мрежи – 40+ ресурса за начинаещи предприемачи

naruchnik za socialni mrejiТрудно е за всеки, който тепърва започва да използва социалните мрежи за бизнес цели, да се ориентира сред огромното разнообразие от ресурси, които биха могли да свършат работа. Затова решихме да споделим с вас 49 от най-полезните източници на информация, които сме използвали и които гарантирано ще ви помогнат да направите първите си стъпки в социалните медии като предприемачи.

Блогове за социални мрежи

 1. Social Media Examiner. Това е най-голямото онлайн списание със съвети и насоки за маркетинг във Facebook, Google+, Twitter и
 2. Mashable. Блог, съдържащ актуално съдържание и новини за социалните мрежи, както и последните новости, свързани с маркетинг на мобилни устройства, онлайн видео, бизнес, технологии, мемета и много други неща.
 3. Soshable. Този блог събира последната информация, свързана със социалните медии, представя я в анализиран вид и извежда ефективни изводи и стратегии за увеличаване на ангажираността.
 4. TechCrunch. Един от най-добрите ресурси за новини и насоки, свързани със социални мрежи и технологии. Предоставя информация и за нови продукти и сайтове.
 5. Brand Savant. Блог, съдържащ анализите на Том Уебстър – авторът на изследванията „Потребителите на Twitter в Америка“, „Социалният навик“ и други.
 6. TopRank. Това е блог с множество автори, който акцентира на дигиталния маркетинг, спирайки се на теми като SEO, блогърство, бизнес маркетинг, създаване на съдържание и други.
 7. Convince & Convert. Съветите за маркетинг в социалните мрежи от гуруто Джей Беър.
 8. Six Pixels of Separation. Мислите и изследванията на президента на Twist Image Мич Джоел.
 9. Social Media Explorer. Всекидневни съвети за маркетинг в социалните медии, увеличаване на конверсиите, PR, брандиране, изграждане на общности и още много неща.
 10. Danny Brown. Този блог е уникален, защото се спира на човешката страна на маркетинга и социалните мрежи.
 11. Brian Solis. Блогът на Браян Солис – автор на книгата “Ангажираност“ и директор на Altimeter Group е задължително четиво за всеки, занимаващ се с бизнес в социалните мрежи.
 12. David Fleet. Страхотно четиво за всеки начинаещ или напреднал експерт в комуникациите.
 13. The Anti-Social Media. Много забавен блог, чийто автор, шегувайки се със социалните мрежи, ни помага да ги разберем.
 14. Web Strategy. Джеръми Оуянг е вероятно един от първите появили се на сцената на социалните мрежи. Индустриалният анализатор в Altimeter Group има много какво да каже за новите технологии.
 15. AllFacebook. Блогът, пълен с безценно съдържание за най-голямата социална мрежа в света.
 16. Socialnomics. Задълбочени анализи, свърани с влиянието на социалните мрежи върху бизнеса, изведени чрез кратки истории, статистики и изследвания.
 17. Techipedia. Блогът на ентусиаста Тамар Уейнбърг, който вниква подробно във всички аспекти на онлайн маркетинга.
 18. Social Media Marketing Blog. Директорът на отдела за социални мрежи във Форд споделя съвети за онлайн маркетинга и комбинацията му с традиционните начини за реклама.

Книги за социални мрежи

Книгите не могат да ви предоставят възможно най-актуалната информация, но пък ще ви помогнат да вникнете във фундаменталните особености на социалните мрежи.

 1. Likeable Social Media. Най-важният урок, който можем да запомним от тази книга, е да бъдем харесвани. За целта е нужно да впечатляваме клиентите си, да създадем неустоим бранд и да се представяме страхотно във Фейсбук.
 2. Groundswell. Чудесна книга, с чиято помощ идентифицирате аудиторията си и създавате подходяща за нея стратегия.
 3. Social Media Bible. Всичко, от което се нуждаете – инструменти, тактики и стратегии – за да успеете в социалните мрежи и да превърнете малкия си бизнес в голям.
 4. Zen of Social Media Marketing. Книгата доказва, че традиционният маркетинг и онлайн маркетингът не могат да се смесват, а има много по-лесен и ефективен начин за използването им.
 5. The Whuffie Factor. Книгата обяснява значението на социалния капитал за бизнеса и начините да го увеличим.
 6. The Dragonfly Effect. Наръчник за използване на силата и популярността в социалните мрежи с цел подобряване на общественото благосъстояние.
 7. Content Rules. Страхотна книга със съвети за създаване на неустоими и интересни блогове, видеа и електронни книги.
 8. Big Book of Social Media. Идеалната книга за намиране на проучвания и реални истории, свързани с бизнес в социалните мрежи.
 9. Open Leadership. Книгата ни показва как социалните мрежи са променили бизнеса и какво трябва да направим по въпроса.

Инструменти за социални мрежи

Маркетингът в социалните мрежи е дългосрочна и непрекъсната дейност. Следващите инструменти ще ви помогнат да я оптимизирате и да извлечете максимален ефект от усилията си.

 1. IceRocket. С него следите кой какво казва за вас, за вашия бранд или за вашия клиент в интернет, в Туитър, във видеоклипове и на други места.
 2. Kurrently. Безплатна търсачка за социални мрежи, с която намирате лесно и бързо публикации в Туитър и Фейсбук.
 3. Blekko. позволява ви да насочите търсенията си в социалните мрежи чрез „слаштагове“.
 4. Klout. Измерва разпознаваемостта на бранда в Гугъл+, Фейсбук и Туитър.
 5. Socialbakers. Наблюдавате и измервате статистиките си във Фейсбук.
 6. PostRank Analytics. Помага ви да измерите и подобрите лоялността на последователите си в социалните мрежи, като идентифицирате влиятелните личности и се фокусирате върху ангажираността.
 7. Google Blog Search. Безплатна търсеща машина за наблюдение на ключови думи в блогове.
 8. Social Mentions. Получавате автоматични уведомления всеки път, когато някой определена от вас ключова дума е използвана в социалните мрежи.
 9. TwazzUp. изчистен, лесен за управление и безплатен инструмент, с който следите изказванията в Туитър.
 10. TwitterFall. Помага ви да следите изказванията по адрес на вашия бранд на географски признак.
 11. Friend or Follow. С помощта на инструмента разбирате кои хора ви следват и кои не.
 12. Wetoku. Този лесен за използване и безплатен инструмент е подходящ за хора, които правят видео интервюта. Можете да сглобявате блиц интервюта или да обработвате видеата по други интересни начини.
 13. SocialCam. Най-лесният начин да споделяте видеа в социалните мрежи. Работи само с Android.
 14. Instagram. Най-добрият начин за споделяне на визуално съдържание с последователите си.
 15. Board Tracker. С този инструмент следите клиентите, които прекарват повече време в дискусии отколкото в сърфиране в социалните медии. Все пак, форумите също са вдин вид социална мрежа.

Информация за социални мрежи

Блоговете и книгите ще ви дадат почти цялата необходима информация за социалните мрежи, но това не е достатъчно.

 1. Social Networking 101. Подробен наръчник за начинаещи уеб мастъри в социалните мрежи, предлагащ пълен набор от всевъзможни съвети и стратегии.
 2. Social Media Glossary. Струвало ли ви се е някога, че хората в социалните мрежи сякаш говорят на чужд език? В този източник ще откриете значенията на стоте най-използвани термниа в тази област.
 3. Social Media ROI Pyramid. Страхотна разработка, която с помощта на много графики и диаграми ще ви помогне да постигнете бизнес целите си в социалните мрежи.
 4. Social Media Best Practices. Следвайте тези 14 насоки, за да бъдете успешни в социалните медии.
 5. Social Media Cheat Sheet. Понякога е доста трудно да получите одобрение на маркетингови кампании в социалните мрежи от началниците си. Опитайте се да ги презентирате по-ясно и убедително с тези инфографики.

Какви други подходящи помощници за социалните мрежи можете да споделите?