Андрей Димитров: Google работят в полза на потребителя

Днес има малка изненада за всички читатели на блога. Реших да поканя за интервю един от най-интересните seo специалисти, който беше така любезен да отговори на няколко въпроса. Предполагам ще ви бъде интересно да прочетете какво сподели той и какво е най-новото му начинание.

Моля, представи се.

Казвам се Андрей Димитров, родом от Пловдив, подвизавам се отново там. По стечение на обстоятелствата не се занимавам основно със SEO, въпреки, че повечето хора, които ме познават главно онлайн си мислят точно обратното. И въпреки, че имам не малък опит в SEO, не се имам за специалист…

По-скоро се имам за джедай 🙂

Какъв е твоя опит като seo специалист?

Опитът ми е нито малък, нито голям. За съжаление няма измислена система по която да го оценя. Винаги знам нещо повече от другите и винаги някой знае нещо повече от мен. Но това е нормално, човек никога не може да знае всичко. Няма как да знам кой фактор е по-силен от другия, въпреки, че имам някакви наблюдения. Това, което съм схванал със сигурност е на къде бият от Google. А те бият в полза на потребителя.

Знаем, че не работиш с клиенти. Защо?

Работил съм, но за кратко. Не работя, защото във време в което трябва да им се работи по сайта, аз трябва да давам обяснения и отчети кое как става и защо става. Така и работата не ми спори и нерви хабя. Колкото и да обясняваш на клиента кой начин е правилния, той си знае неговото. Затова реших, че е по-добре да се занимавам изцяло с лични проекти, които да бъдат обслужвани само от мен и да вадят пари само на мен. Така и нещо да не ми се получи няма кой да ми трие сол на главата. Общо-взето спя спокойно.

Какво казваш на хората, когато те потърсят за ангажимент?

Помагам само със съвети. На колеги с удоволствие помагам с линкове.

Как се справяш с оптимизацията с оглед големите промени, които настъпиха в Google?

По-бавно и по-скъпо. Едно време когато нямаше пингвини можех да си правя каквото искам. Нещата бяха по-лесни и безплатни. Сега вече безплатно SEO няма. Знам, че много ще ме критикуват за това мое изречение, но това е моето мнение. Ти ме питаш – аз ти казвам. Истинското SEO струва пари – качествено съдържание и качествени линкове.

Кой е най-големия собствен проект, който си реализирал до момента?

Голям е твърде обширна дума. Правил съм проекти, които са ми изкарвали толкова, колкото да живея добре. Не съм забогатял от тях. По една или друга причина съм се захващал с много неща и повечето са изгаряли, защото съм се опитвал винаги да излъжа търсачката и потребителите. Сега нещата, които преди време са били успешни в момента вече не вървят. Алгоритмите се смениха и в нишите в които съм оперирал линковете нямат никакво значение. Единствено значение има потребителското поведение, което не мога да контролирам, особено ако сайта е спамърски. А аз съм имал много такива.

Сега съм се захванал с по-бели неща, като например сайтът ми за ревюта Wickeble, както и един нов клюкарски сайт VisokiTokcheta.com.

Коя е най-голямата ти мечта във връзка със SEO-то?

Хубаво е човек да има мечти. Моята е доста голяма, но не бих я споделил. Прекалено е лично.

Наскоро започна да публикуваш в блога си интервюта със seo специалисти. Как ти хрумна тази идея?

Досега много малко хора са се заемали с подобна инициатива. Реших, че ще бъде полезно и градивно за колегите от бранша да обменим опит и съвети по въпроси свързани със SEO-то.

Начинанието полезно ли е за потребителите? Какво могат да научат от тези интервюта?

Именно за потребителите ги правя. Ще се публикуват интервютата на повече от 20 специалиста. Ще бъдат общодостъпни и всеки ще може да почерпи информация от всеки един от тях.

И последен въпрос – Колко време е необходимо, за да може човек да твърди че е SEO специалист?

Човек се учи цял живот – стара, но златна поговорка. Ако някой в даден момент би могъл дори да си помисли, че е най-голямия експерт, то това ще е неговата най-голяма грешка. Нещо като „Any man who must say ‘I am the king’ is no true king.” – цитат от последния сезон на Game of Thrones.

И последно, но този път вече сериозно 🙂 За да станеш добър трябва да разбереш как работи Google, да схванеш логиката им, да усетиш на къде бият и най-важното е да можеш да се адаптираш и то бързо.