5 идеи за по-щастливи оптимизатори

Гост публикация от Андрей Димитров.

SEO оптимизацията не е за всеки. На пръв поглед изглежда лесно, сякаш всеки човек можещ да работи с браузър може да се справи. Истината обаче далеч не е такава. Професионалните оптимизатори също знаят това.

В настоящата публикация ще се опитам да дам моите 5 идеи за по­щастливи оптимизатори 🙂

1. Не мислете конкурентите си за врагове

Вашите конкуренти са същите хора като вас. Те също се опитват да преборят алгоритъма на Google. На тях също им досаждат клиенти и съм сигурен че са изгубили доста безсънни нощи в притеснения (и угризения). И въпреки, че понякога делите един и също SERP с някой ваш колега, опитайте се да проявявате добри отношения към него. Сигурен съм, че
и те биха ви отвърнали със същото. А добри отношения се създават като четете блоговете им (ако имат такива), като коментирате в тях и дори ако се виждате лично с тях. Тези добри отношения ще се окажат само във ваш плюс след време.

2. Не проверявайте позициите на сайтовете си ежедневно

Сигурен съм, че всеки един оптимизатор го прави. Аз също го правя. Но това е грешка, която всички трябва да спрем да правим. В последните няколко месеца се наблюдава изключително голямо разместване на резултатите и постоянното проверяване на позиции само би объркало оптимизатора. Смятам, че един път седмично е напълно достатъчно всеки да си провери позициите и да прецени как върви работата му. Също така е добре и да не гледаме постоянно посещенията в аналитикса. Един път на ден, да речем със сутришното кафе е достатъчно.

3. Не анализирайте конкурентите си постоянно

Всеки един оптимизатор извършва някаква постоянна работа по сайта си. Но е пълна загуба на време ако анализираме действията на конкурентите си постоянно. Смятам, че веднъж на няколко месеца е добре да анализираме новите връзки на конкурентите и то чисто информативно, за да се насочим с каква скорост работят и да я сравним с нашата работа.

4. Не вярвайте на всичко, което се пише по форуми и блогове

Всеки човек си има право на мнение, но и всеки човек има право да вярва (или да не вярва) в каквото си иска. Някои хора са по­авторитетни от други и блоговете им се четат от много повече хора. Това обаче няма как да е гаранция, че нещо написано от авторитетен човек е напълно вярно. Затова е важно всеки SEO специалист да натрупа достатъчно опит и да се опира изцяло на него, както и на неговата интуиция. Това ще ви спести много нерви и главоблъсканици.

5. Прекарвайте повече време с любимия човек

SEO­то е работа, като всяка друга и тя определяно няма къде да избяга. Както се казва ­ има работа за целия китайски народ и това важи в пълни сили и за SEO бранша. Не забравяйте обаче и любимия човек. Отношенията с близките хора са много по­важни от отношенията на SEO­то с търсачката 🙂 Ако си изградите точно определен режим на работа и стратегия по която да се ръководите за всеки ваш проект, ще ви остава много повече време, което да прекарвате с половинката си или друг ваш любим човек.

 

 

Андрей Димитров е основател на сайта за ревюта Wickeble, които са ориентирани предимно към онлайн маркетинга. Също така поддържа и личен SEO блог, в който споделя своя опит относно SEO.