Стратегии за доминиране в социалните мрежи

strategii v socialni mreji 2014Социалните мрежи сега са най-популярни в интернет. Голяма част от търговците и предприемачите се насочват към този канал за привличане на нови клиенти, тъй като в световен план има милиарди хора, които използват Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn и т.н. В България не е по-различно – над милион регистрирани потребители в Facebook.

Социални мрежи са като всеки друг аспект на интернет – динамични, многостранни и изключително бързо развиващи се. Някои публикации могат да останат няколко дни във feed-а на Facebook при добро взаимодействие между потребителите, докато други могат да изчезнат за 30 минути, използвайки някой tweet.

Ако искате и тази година да сте номер 1 в социалните мрежи, трябва да се стремите да спазвате някои важни правила, изброени по-долу.

Покажете гафовете си!

Доста силно казано, нали?! Но нека започнем малко по-отдалеч…

Много фирми, респективно хора, управляващи фейсбук страниците на тези фирми, все още се опитват да постигат добронамерен и забавен ефект чрез публикуване на вицове, картинки, забавни видеа и най-различни смешки. Обаче този начин на забава отдавна е достигнал пределния си лимит. От тук насетне се повтарят едни и същи вицове, илюстрации, видеа.

Затова действайте малко по-абстрактно. Казано по друг начин – правете и участвайте в (не)умишлено създадени гафове. Например може да публикувате забавни снимки от офиса, все пак това е място за професионални ангажименти, но не ива да забравяме, че работят хора, които е редно да се забавляват. Покажете до какви гафове е могло да се стигне в даден момент или направо се е стигнало… Ако продавате стоки – напишете нереална цена и попитайте клиентите си за тяхното мнение.

Много е вероятно да изпаднете под обстрел от гневни коментари, мнения и посетители при определени случай, но това отново може да бъде във ваш плюс. Все пак вземете правилното решение, посрещнете с усмивка случващото се, поднесете извинения и компенсирайте своите клиенти. Всяка шега може да излезе от контрол или да не бъде разбрана, затова е важно да бъдете спокойни и добронамерени. В никакъв случай не излизайте извън контрол и не бъдете гневни!

Обвържете кампаниите си с текущи събития!

Когато решите да предприемете рекламна кампания, разпространете тази новина предварително. Направете събитие, поканете своите фенове и им предложете неустоими оферти. Празниците винаги могат да се използват ефективно за рекламна кампания.

И все пак не позволявайте да излезете извън контрол. Нека кампаниите са свързани по някакъв начин с празника. При една оферта изработка на сайт -14% само за Свети Валентин, някак се губи смисъла на тази рекламна кампания. Но например същата кампания в деня на програмиста би била много по-успешна. И по никакъв начин не използвайте обществени трагедии за рекламната си кампания!

Обърнете внимание на качеството!

Теорията на Мечо Пух не важи в случая… Направете тестове и сами ще се убедите кога Вашата аудитория е най-задоволена откъм публикации – дали при 2,5,10 или 20 на ден. По-добре публикувайте по-рядко през деня, но достатъчно интересно и актуално съдържание, отколкото през 5 минути буквално да спамите феновете си с ненужна и скучна информация.

Колкото по-интересна и уникална е една публикация, толкова повече интерес и взаимодействие ще предизвикате. Бъдете креативни!

Интегрирайте в реално време социалните сигнали!

Това е стратегия, която се използва вече в продължителен период, но със сигурност все още не е доразвита. Самият факт, че вече се добавят не само коментари в реално време, но и възможност за вход чрез Facebook за регистрирани потребители, говори много за ползите на социалните мрежи.

До преди няколко месеца в България се интегрираха социални сигнали само от Facebook, но вече в някои сайтове се забелязва Twitter и Google+ интеграция. Ако предложите всички тези възможности на потребителя, вероятността за взаимодействие с темата ще е много голяма. Все пак това е най-прекият начин да завържете разговор с тях, а и кой не обича да изказва мнението си?!

Бъдете креативни!

Забравете възможността да създадете голяма ангажираност и бум на социалните си сигнали, когато играете на сигурно и действате еднотипно.

Единственият начин да бъдете забелязани е с голяма доза креативност. Социалните мрежи предоставят страхотно поле за тестване на нови идеи, възможности, аспекти и елементи от бизнеса. Като бонус е и самият факт, че винаги може да анализирате успеха/неуспеха и да прецените кое как работи.

По никакъв начин не бъдете спокойни и не се радвайте, че в даден момент сте издигнати на пиедестала. Напълно възможно и вероятно е в следващия момент този бум да изчезне и да бъдете забравени! Това, което работи в момента, не означава, че ще продължи да работи в следващата седмица, месец или година. Именно, за да не успите клиентите си, бъдете креативни и постоянно опитвайте нови идеи. Съдържанието е най-добрият приятел онлайн! Възползвайте се от това знание и го използвайте по най-правилния начин.