Airbnb – регистрация, мнения и бонус

Аир Бнб в България - dpanov.com

Как да използвате Airbnb – ръководство за резервация

Понякога обсъждаме с приятели, че имат желанието да отидат на екскурзия, почивка или трябва да пренощуват в София, но хотелите им се струват адски скъпи. Съответно в подобен момент аз им предлагам да опитат Airbnb. В повечето случай следва въпроса „Безопасно ли е да наемам стая от там?

В това ръководство ще получите информация за платформата, какви са особеностите, как да изберете подходяща оферта, да я резервирате и да си изкарате по-добре, дори и от хотел.

 

Какво е Airbnb

Airbnb е сайт за резервации, подобно на Booking, с тази разлика че в платформата собствениците могат да отдават под наем стая от жилище, цяло жилище – апартамент, къща, вила. Благодарение на това те успяват да изкарат малко пари.

Наемателят, независимо дали престоя е за една вечер или няколко седмици, има възможността да се възползва от удобства и по-голямо пространство срещу обикновено доста по-ниска цена. А и това често е единствената възможност да успеете да си намерите стая под наем дори за една нощ в непосредствена близост до дестинацията, която ви е необходима и поради, която пътувате.

Това не е единствения сайт с подобни услуги, но е най-големия в цял свят, а от години успешно се предлагат жилища за краткосрочен наем и в България. Подобна идея е не само гениална, но и ще се разраства все повече в световен мащаб.

 

Регистрация и създаване на акаунт

Съвсем свободно може да разглеждате местата, които се отдават под наем, но няма да може да направите резервация, ако нямате профил в Airbnb.

Когато попълвате данните за своя нов профил, не забравяйте да посочвате реални данни и проверете дали сте попълнили полетата коректно. Само по този начин ще увеличите възможността домакинът да одобри желанието ви за резервация на бъдещ етап.

Също така препоръчвам да потвърдите имейл адреса, който посочвате, както и телефонния номер, който въведете, защото по този начин успявате да верифицирате профила си и дори може да се свързвате с директен, личен контакт с наемодателите.

към Airbnb ➔

 

Търсене на място за отсядане

1. Дати и местоположение

Когато сте в процес на търсене на място, в което да отседнете, първото, което е нужно да направите, е да въведете конкректни дати за пътуването си, както и местоположението, където ще бъдете.

По този начин ще получите информация за свободните места за настаняване и ще избегнете пречката да се окажете в ситуация, в която желаете да отседнете на конкретно място, а то се окаже заето за този период.

 

2. Използвайте всички филтри

Тъй като вероятно ще получите доста голям брой предложения, е желателно да се възползвате от филтрите за по-подоробно селектиране на желаните за отсядане места в определеното от вас местоположение.

Два са важните моменти на този етап!

Първият е, че имате възможността да посочите какво жилище желаете да наемете – стая от апартамент, да поделите стая с друг човек, цял апартамент само за вас.

Вторият е възможността да разгледате всяко предложение за настаняване чрез списък, както и чрез визуализация на картата. Благодарение на картата може да откриете най-близкия свободен обект до вашета крайна дестинация.

Филтрите са толкова богати като опции, че дори не е нужно да ги изброявам, но с всеки следващ филтър вие стеснявате кръга от възможности, което до голяма степен е плюс за вас, защото по този начин по-бързо ще откриете място, в което да отседнете.

 

3. Проверете за отзиви и мнения в Airbnb

Оставяне на мнение и отзив сайта на аирбнб

След като се приложили важните за вас филтри и имат пред вас списък с предложения за нощувки, е време да разгледате тези обекти и да вземете решение кой от тях ще ви подслони.

Един съвет – не се подвеждайте по красивите снимки.

На първо място обърнете внимание на отзивите от хора, които са нощували на избраното от вас място. Това е една от най-субективните оценки, които може да получите в платформата, но все пак е някаква добра отправна точка.

Избирайте места, които имат оценка над 4, ако не желаете да се сблъсквате с непредвидени проблеми и изненади.

Също така прочетете самите отзиви. Понякога мненията от нощувалите преди вас могат да касаят един конкретен проблем за тях, който всъщност вас не ви интересува. Например пушачите могат да бъдат недоволни, че в жилището не се пуши. Ако сте непушач, за вас това ще е огромен плюс.

Не ви съветвам да рискувате и да бъдете първия или един от първите гости в новодобавено място за нощувка, тъй като рискът е голям да попаднете на място, което няма нищо общо с описаното и показаните снимки.

И все пак, ако сте ентусиаст, винаги може да изберете подобно местоположение и да бъдете първия, който остави отзив, независимо дали става дума за позитивен или негативен. По този начин ще помогнете и на платформата да поддържа по-високо ниво, предлагайки единствено високо оценявани обекти за нощувки.

 

4. Прегледайте информацията за обявата

И ако си мислите, че сега е момента вече да отворите снимките – не, грешите. Изчакайте още малко.

След преглед на оценка и мнения, е време да обърнете внимание на информацията и опциите, посочени за жилището.

Защо това е важно?!

Защото, колкото и да не ви се вярва, все още има жилища без отопление. И ако вие изберете едно от тях за пренощуване през зимата, ще бъдете ли доволни?! Едва ли …

Затова обърнете внимание на цялата информация и на всичко, което е посочено като предимства на жилището. Чрез проверка на информацията за посоченото място имате възможност да проверите и статуса на хоста (наемодателя). Важно е той да бъде верифициран, да има снимка, кратка информация и възможност за контакт с него.

Някои изискват предварително заплащане на сумата. Ако не сте съгласен с това, значи този обект трябва да отпадне от списъка ви.

 

5. Преглед на снимките

Да, време е да разгледате снимките. И все пак отново давам един жокер – не гледайте колко добре са заснети и какво точно се намира в центъра на екрана. Опитайте да забележите второстепенните детайли, както и онова, което всъщност може да бъде важно за вас.

Понякога изображенията се обработват допълнително със специализиран софтуер, за да изглеждат по-ефектно. В други ситуации ъгълът на заснемане е уловен прекрасно и по този начин стаята изглежда визуално с минимум 50% по-голяма, отколкото е в действителност. За да изберете отлично място за нощувка, опитайте да забележите тези маркетингови трикове.

 

6. Незадължително: изпращане на съобщение до наемодателя

Това е една опция, която по принцип не е задължителна, но е желателно да я ползвате. Абсолютно от самото начало я ползвам и смея да твърдя, че ми спестява доста главоболия.

Става дума за това да се свържете със своя бъдещ домакин и да го попитате дали жилището е свободно на конкретните дати.

Причината да го направите, въпреки че виждате, че мястото е свободно за настаняване, е понеже някои хостове отказват да приемат определени хора, например тези, които за първи път ще ползват сайта.

Няма да се почувствате добре, ако изпаднете в захлас от някое жилище, наемете го и в следващия момент получите отказ. Хем няма да сте доволни, хем ще се наложи отново да търсите ново място, на което да преспите.

Също така може да зададете какъвто желаете друг въпрос, който ви интересува. Благодарение на този малък контакт домакинът ще получи първоначална информация за вас, а вие за неговата отзивчивост.

Понякога дори самият собственик може да ви изпрати оферта за съответния брой нощувки, след като сте посочили в съобщението датите, от които се интересувате. По този начин ще ви спести усилията отново да въвеждате нужните данни, за да резервирате дома.

Евтино пътуване и нощувка с АирБнб

Процес на резервация в Airbnb

След като сте избрали евентуалното място, в което ще пренощувате, ви съветвам да обърнете внимание на нещо много важно. Става дума за допълнителните такси, които се изискват от собственика на имота.

Става дума главно за два вида такси:

 • Service fee

Това е такса, която е неизбежна и се дължи на Аирбнб за услугата.

 • Cleaning fee

Това е по-интересната такса, на която да обърнете внимание. Не винаги се среща, но понякога може да представлява значителна стойност в крайната калкулирана цена.

Например нощувката може да е 50 лева, а таксата за почистване да е 30 лева. Реално погледнато в този пример съвсем спокойно може да сметнете, че нощувката ще ви излезе 80 лева, без да пресмятате останалите такси от системата.

Желателно е да обърнете внимание и на нещо друго. Ако сте от хората, които директно резервират, без да влизат в контакт с наемодателя, тогава задължително попълнете всички данни в профила си, преди да резервирате място за спане.

Ако нямате попълнен профил, доманикът ви може да откаже резервацията, при което ще се наложи да търсите друго жилище.

След като изпратите резервацията си, собственикът на имота разполага с 24 часа, за да я приеме или откаже. В единия случай ще бъдете таксувани веднага с посочената сума и ще имате гарантирано място за нощувка, а в другия – ще трябва да потърсите друга стая или апартамент.

Важно!

В някои оферти има опцията да резервирате веднага, което означава, че не се изисква одобрение от собственика и моментално ще го получите.

Също така, ако в рамките на един ден наемодателя не откликне на резервацията ви, тя автоматично ще бъде отхвърлена от системата и ще се наложи да си търсите друго място. Това е важно, тъй като ако търсите жилище в кратък срок, може би не е добре да чакате цял ден за реакция от страна на евентуалния ви домакин.

Без проблеми бихте могли да резервирате нощувки в приложението чрез използване на карта Revolut, за да сте спокойни, че всичко ще бъде наред. Естествено можете да ползвате всяка друга банкова карта, ако не разполагате с тази.

 

Какво е важно за престоя

Докато сте все още там

Едно нещо не трябва да забравяте никога – вие сте гост!

Независисмо дали цялото жилище е за вас или е споделено с други хора, вие сте гости и трябва да се държите като такива.

Спазвайте изискванията и условията на собствениците и се съобразявайте с желанията им. Все пак това не е хотел и трябва да го знаете.

Ако имате някакъв проблем или възникне непредвиден казус, би било добре да имате телефонния номер на собственика на жилището под ръка, за да се свържете с него.

Също така винаги изисквайте наемодателя също да спазва правилата и описаните условия. Например, ако е посочено, че има WiFi връзка, а такава не е налична, тогава поискайте да ви се подсигури.

Как да резервираме нощувка в Аир б н б

Оставяне на отзив

Оставянето на отзив след престоя ви е възможност, която ви се полага по право. В крайна сметка вие сте заплатили за услугата и е редно да имате възможност да оставите мнение за съдържателя на жилището.

Няма никакво значение дали ще оставите позитивен, неутрален или негативен отзив. Колкото по-подробен и описателен е, толкова по-добре за мястото за нощувка, както и за вас самите.

Нека напомня, че благодарение на мненията хората успяват да се ориентират към жилището, което им е необходимо, за да могат да изкарат необходимата и желана нощувка.

Имате възможност да оставите както публичен отзив, така и частен коментар, който е видим само от наемодателя на жилището.

И бъдете колкото се може по-реалистични в оставянето на мнения. Ако в самата оферта е описано, че апартамента е на 5-тия етаж и няма асансьор, не поставяйте ниска оценка, че няма асансьор. В крайна сметка сте били уведомени за това и сте били наясно с него, преди да резервирате.

Не забравяйте и че наемодателя има право на отзив за гостуването ви. Това също е важно за вас, защото оставените отзиви се виждат от бъдещите ваши наемодатели, които вземат предвид и този аспект от информацията в профила ви, за да решат дали да одобрят или отхвърлят резервацията ви.

към Airbnb ➔

 

Резюме: как да използвате Аирбнб стъпка по стъпка

 1. Въвеждате дати за нощувки, дестинация и брой на хората, включително и на децата.
 2. Използвате филтрите, за да селектирате желаните от вас места.
 3. Започнете с обектите, които са най-високо оценени.
 4. Запознайте се с мненията на хора, които са нощували в мястото за нощувка.
 5. Обърнете внимание на важните за вас неща в правилата и условията за настаняване.
 6. Прегледайте снимките на мястото.
 7. Погледнете дали мястото изисква допълнителни такси и в какъв размер са те.
 8. Свържете се с хората, преди резервацията.
 9. Резервирайте, ако е възможно. Потърсете друго място, ако ви откажат.
 10. Отново се свържете със своя домакин, за да уговорите важни детайли, като час на пристигане.

 

Безопасност

Ако спазвате по-горе изброените стъпки, шансът да се натъкнете на изненади и некоректни собственици, значително намалява.

Ако се притеснявате от непознати, задължително четете отзиви за жилището и собственика, както и потърсете насоки и мнения от свои познати. Те също могат да ви препоръчат качествено за вас място.

Airbnb изисква потвърждения и данни за самоличност, поради което възможностите за злоупотреби са значително минимизирани, но все пак българинът е изобретателен. Имайте едно на ум.

В крайна сметка резервацията за нощувка в Airbnb е не повече или по-малко рискована от наемането на стая в хотел. Винаги може да попаднете на неприятна изненада или пък на изключително приятна.

До момента аз съм спазвал тези стъпки и правила за търсенето и наемане на жилище, поради което не съм оставал разочарован. Дори бих казал обратното – на много места ме посрещаха с определен комплимент под формата на вино, кутия бисквити, пресни плодове и т.н.

 

Ако нещо се обърка

Все пак понякога може и да се случи нещата да не са точно такива, каквито се описват в офертата за нощувка.

Затова е важно да знаете какви са правата ви. В случая първото, което следва да направите, е да снимате нередностите, които са в разрез с описаното или снимките в обявата.

След това напуснете жилището и се свържете с техническия съпорт, на който опишете детайлно ситуацията и прикрепете изображенията, които сте направили.

Поискайте пълно възстановяване на сумата. Имайте предвид, че от Airbnb ще разследват случая и ще се свържат и с вашия домакин.

Обадете се на поддръжка на клиентите, в случай на забавяне или по-сериозен проблем. От платформата могат да бъдат много отзивчиви и в случай на нужда да ви отпуснат кредит да наемете нов апартамент или стая, преди да са направили пълното ви възстановяване.

Естествено това е възможно, за да можете да имате къде да нощувате. Все пак те ще си удържат от връщането на парите, сумата, която са ви предоставили.

 

Вземете отстъпка за своята първа резервация!

Промоционален код за нощувка в airbnb

Ако все още не сте ползвали платформата – време е да го направите. Може да получите много повече от хотелска стая, на по-разумна цена, на по-добро разположение и най-важнтоо – при изключително по-добри условия.

Естествено съм ви подготвил и подарък. Ако се регистрирате от бутона по-долу, ще получите до 75 лева отстъпка за първата си резервация в Airbnb.

към Airbnb ➔

 

Може да направите резервация за нощувка в Airbnb във всяко населено място в България – село или град, включително в: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол.

Често задавани въпроси

Какво е Airbnb?

Airbnb е приложение, в което можете да запазвате една или повече нощувки в цял свят. Много хора по света предлагат своите жилища или част от тях под наем, като по този начин имате възможност за избор между предложенията в Airbnb от физически и юридически лица и тези, които се публикуват в Booking или друг подобен сайт, където най-често се срещат хотели и къщи за гости.

Предимството на Airbnb е, че бихте могли на много по-добра цена да пренощувате в много по-луксозно жилище, отколкото наприер бихте открили в някой сайт за нощувки.

Как да направя регистрация в Airbnb?

Регистрацията е изключително лесна и достъпна за всеки нов потребител на приложението. Единствения по-важен за отбелязване елемент е, че е препоръчително да посочите напълно реални данни, включително с прилагане на актуална ваша снимка.

Причината е, че по този начин бъдещия ви домакин би ви се доверил много по-лесно, когато имате изцяло попълнен и верифициран профил. Не трябва да забравяме, че понякога нощувката ни може да бъде отказана, особено ако имаме натрупани отрицателни мнения в платформата.

Как се запазва нощувка в Airbnb?

За да запазите място за нощувка трябва на първо място да посочите населено място и периодът, в който желаете да намерите свободно помещение. За ваше улеснение препоръчвам използването на филтри, за да разгледате само местата, в които желаете да отседнете.

Например, ако търсите нощувка до 50 лева, по-добре задайте тази стойност, тъй като в противен случай ще получите оферти и на по-висока цена.

Мога ли да ползвам отстъпка?

Да, бихте могли да се възползвате за намалена оферта за резервация за нощувка в Airbnb, като пълната информация бихте могли да получите тук: отстъпка в Airbbnb

На посочения линк ще получите пълна информация по какъв начин може да се възползвате от отстъпка, достигаща до 61 долара, независимо в кой град и коя държава смятате да търсите място за нощувка.

Мога ли да отдавам апартамент под наем в Airbnb?

Да, отдаването на апартамент под наем в Airbnb е практика от собствениците на имоти, като за целта е нужно да спазвате всички препоръки и насоки, които подрбоно са описани в правилата на платформата за всеки, който желае да отдава помещения под наем.

Също така, ако разполагате с няколко имота, и нямате време да ги обслужвате, бихте могли да наемете агенция, която да го прави вместо вас.