SEO PowerSuite – софтуер за SEO

Seo Powersuite - софтуер - dpanov.com

 

Тъй като от повече от 10 години се занимавам активно със SEO оптимизация, време е да направя ревю на един от най-известните и използвани софтуери от специалистите в областта.

Разбира се, става дума за SEO PowerSuite – софтуер, който включва в себе си 4 важни компонента, нужни за подобряване на работата на SEO върху всеки един сайт.

От информацията по-долу ще може сами да решите дали имате нужда от целия комплект програми или само от някоя от тях. Разбира се, това ревю има за цел да ви помогне да прецените дали имате нужда от подобен софтуер.

Нека да бъдем честни!

SEO е изключително трудно да се осъществява на високо ниво, без достъп до необходимия софтуер. Колкото и добър да е специалиста, без правилния набор от програми, отличните резултати много трудно ще бъдат постигнати и ще костват месеци забавяне в изпълнението на целите.

 

Какво е SEO PowerSuite

SEO PowerSuite е един от лидерите на пазара за seo софтуер. Съставен е от 4 различни инструмента, които са налични както за Windows, така и за Linux и Mac.

Някой може да ме сметне за умопобъркан да предлагам продукт, който е нужен за инсталация на устройството ви, когато всъщност всеки се насочва към облачните услуги и използване на приложения.

Реалната истина е, че си има логично обяснение. Приложенията с подобни функции започват със стартова цена от над $100 месечно, като дори може да се наложи да използвате няколко различни облачни услуги, за да обхванете пълната гама от опции.

Съответно, ако работите с голям брой клиенти, имате голям екип от професионалисти, може би те са по-доброто решение за вас. Но когато става дума за малък брой клиенти, колектив от 1-2 seo специалиста, тогава нещата стоят по различен начин.

SEO PowerSuite е перфектен инструмент, както за начинаещи, така и за напреднали специалисти в работата по seo. Този софтуер може да бъде закупен дори от собственика на бизнес, защото абсолютно аргументирано ще му свърши необходимата работа, свързана с позиционирането на неговия бизнес на челни позиции и с анализа на конкурецията, което не е никак малко.

Нека обаче да поставим и следния въпрос – дали SEO PowerSuite може да замести Ahrefs или SEMRush и техните функции?

Истината е, че не. И двете програми разполагат с предимства, свързани с обхвата си, бързината си, данни и т.н. Въпреки това в SEO PowerSuite може да откриете не по-малко качествени данни, да направите нужни анализи за представянето на бизнеса си, а и да не забравяме, че предоставя доста добри опции, свързани със сематичното seo, което е може би сред най-важните елементи в оптимзиацията.

SEO PowerSuite ➔

 

Какво включва SEO PowerSuite

Този софтуер е набор от SEO инструменти, които се предлагат както поотделно, така и в пакет. Програмата включва 4 инструмента:

По-долу ще направя резюме на всяко едно от посочените приложения, за да добиете представа за това с какво може да ви бъде полезно.

 

Website Auditor

SEO одит на уеб сайт и онлайн магазин

Ставайки дума за seo одит и анализ на сайт, един от най-добрите инструменти е Website Auditor. Чрез него сравнително бързо може да получите глобална картинка за състоянието на сайта, както и оценка какво може да бъде подобрено със степен на приоритет.

Как се въвежда уеб сайт за анализ

На първо място въвеждате url на домейна. След края на обхождането и извличането на информацията, ще получите отчет, в който ще фигурират три важни раздела – за грешки, предупреждения и информация.

Препоръки за подобряване на сайт

Всички тези елементи са съвкупни като данни, но имате възможност да разгледате всеки един поотделно, както и изтеглите списък с информацията, която желаете.

В общи линии в програмата са вградени едни от най-важните seo практики, които се съблюдават в домейна, който сте въвели за одитиране.

Факторите, по които се оценява домейна, са около 30 и всеки един от тях може да бъде разгледан отделно, като получавате и базова информация какво е нужно да се промени и каква е добрата практика в случая.

Получавате важна информация за входящите и изходящите линкове, като по този начин може да следите и за евентуални „счупени“ връзки, които е нужно да се премахнат или коригират.

В раздела за одитиране на страница получавате важна информация относно съдържанието си и до каква степен отговаря на ключовите фрази, за които желаете да се позиционира. Ще получите предложения и идеи за подобрение от разнороден характер.

Опции в Website AuditorВ самия Website Auditor имате възможност да правите корекции на страницата си, за да видите какъв ще е ефекта от тях чрез Content Editor от менюто. Когато сте доволни от постигнатия резултат, може да изтеглите файла с направените промени и лесно да обновите съдържанието на своята оригинална страница в сайта.

Функцията TF-IDF е една от важните в инструмента, защото показва съвкупността от ключовите думи, използвани на посочената страница, както и ги съпоставя с топ 10 позиционирани сайта в Google. По този начин имате възможност да сравните своята страница и съдържанието й спрямо водещите конкурентни страници за същото търсене.

Получавате насоки от Website Auditor кои думи да използвате по-често, кои по-рядко, какви думи да въведете в текста, тъй като липсват и т.н. Ценна опция за контент промяна, която по друг начин е невъзможно да получите. SEO специалистите използват тази функция с цел проучване на LSI ключови думи, които са от изключителна важност за всеки уеб сайт.

Website Auditor ➔

 

Rank Tracker

Проследяване на позициите на ключови фрази

Този инструмент позволява да следите позиционирането на уеб сайта си в търсачките. За България е важен Google, но за някои други страни може да проследявате позиционирането и в други търсачки.

Ако трябва ръчно да проследявате всяка една от ключовите си думи, това ще е просто невъзможно, с оглед факта, че всеки уебсайт може да бъде позициониран по стотици или хиляди ключови фрази.

А и ако намесим персонализацията в Google, която е един от основните фактори, тогава можем спокойно да споделим, че е много трудно да разберете коректната позиция на сайта в класирането.

Основните причини да използвате Rank Tracker са:

  • За да следите колко ефективна е работата, която вие или някой друг върши по уеб сайта ви;
  • За да следите за навременни по-сериозни корекции в позициите, които могат да са резултат от наказания в Google;
  • Да бъдете още по-мотивирани, когато виждате количествените резултати от работата по сайта.

След като отворите приложението, трябва да въведете адреса на вашия уеб сайт, както е и при Website Auditor.

След това въведете ключовите фрази, за които искате да проверите къде се позиционира сайта ви:

Проверка на позициите в търсачката

В следващия прозорец изберете търсачките, чрез които искате да проследите позициите по посочените ключови думи. Може да избирате сред Google, Bing, Yahoo и други търсачки.

Ще получите информация за позициите на сайта си по посочените фрази. Имате възможност да проследявате промяната на позициите във времето и дори да създавате отчети с графики.

Освен това получавате изключително важна функция, чрез която може да сравните своите данни с тези на топ 10 конкурента и да определите по какъв начин може да подобрите своите резултати.

В Rank Tracker разполагате и с един друг уникален инструмент – анализ на ключови думи, където получавате информация за сложността на фразите за позициониране в търсачката.

Сложност на ключова фраза за оптимизиране

Освен това може да откриете ключовите фрази, по които се позиционират конкурентите, което е изключително важно, за да може да разширите обхвата на своя сайт. Това е възможно най-ефективната функция, която може да се открие в много малко конкуренти SEO инструменти.

Много е важно да се отбележи, че SEO PowerSuite разполага със собствена база от данни, както и безпроблемно отчита по зададени региони коректното позициониране на ключовите фрази. Показването на реалните органични резултати е много сложно и трудно и твърде малко seo инструменти могат да се похвалят с подобни отлични резултати.

Rank Tracker ➔

 

SEO Spyglass

Анализ на конкуренция в Google

Благодарение на SEO Spyglass получавате информация за всички backlinks (входящи линкове). Това са връзките, които се намират в други сайтове и които водят към страница от вашия уебсайт.

След като въведете домейна си, ще получите информация за това откъде получавате линкове.

Проверка на линк профил на магазин

Получените резултати са изключително богати като възможности, защото предоставят възможност за всевъзможни анализи и обобщения, които да послужат за подобряване на качеството и количеството на входящите връзки.

С помощта на наличните филтри получавате информация за anchor текса на връзката, от коя страница в кой сайт е поставен линка, какво е качеството му, като също така може да селектирате връзките, които съдържат конкретна дума.

Не малък бонус представлява и възможността да получите Inlink анализ на връзките, оценка на самия беклинк, както и за потенциалния трафик, който може да генерира линка.

Резултатът за качеството на един линк е в пълна корелация с количеството и качеството на връзките, които са свързани със сайта, в който е поставен въпросния линк.

Може да оцените и възможността за получаване на наказание, в зависимост от това до колко въпросния линк попада или е близо до попадане в спам филтрите на търсачката.

Друга много важна функция в SEO Spyglass е опцията за сравнение на домейни по повод входящите връзки и тяхното количество, както и качество. Имате опция да сравните данните за вашия сайт с тези на до 5 конкурента.

Линкове на конкуренция

Благодарение на тази възможност ще имате огромното предимство да разберете кои са слабите страни в проекта ви, къде са силните в конкуренцията и да промените статуквото във времето.

Link Intersection е една изключително полезна функция, която показва какви са най-често срещаните връзки в един домейн. С помощта на този инструмент ще научите откъде и какви линкове получават конкурентите.

Групов анализ на домейните е също сред предимствата на този инструмент, защото по този начин може да сравните данните от 200 домейна, което ви предлага огромно предимство в изграждането на нови връзки към вашия проект.

SEO Spyglass ➔

 

Link Assistant

Ефективен линк билдинг

С помощта на Link Assistant имате възможността да изграждате по ефективен начин връзките към сайта си. Лесно може да откриете брилятни идеи за нови линкове.

След стартиране на програмата, въведете своя домейн, след което софтуера ще ви покаже удачни варианти, от които имате възможност да получите силни линкове.

Съвети в кои сайтове да поставяме линкове

До момента не съм срещал по-добра мащабност в изграждането на подобен списък от която и да е друга програма. Както и не съм успял да въведа проект, за който да не се ми предложени над 100 възможности, които са подходящи за получаване на връзка, като по този начин ще организирате ефективна link buidling кампания за вашия сайт.

Все пак понякога се получава списък, в който една част от предложените сайтове не са особено подходящи на пръв поглед. Именно затова съществува опцията Prospect Search Method, чрез който може да потърсите по-добри вариант, като въведете няколко подходящи ключови думи.

По този начин ще получите по-добър и релевантен списък, съобразен с фразите, които сте въвели.

Но и това не е всичко, тъй като имате страхотната възможност да филтрирате още повече списъка със стотиците предложения. Сред опциите са възраст на домейна, оценка на възможността, социални сигнали и т.н.

Тъй като автоматизацията е изключително важна, то сега е момента да отбележим още една супер възможност от страна на Link Assistant, а именно опцията директно от програмата да изпратите имейл на предпочетен от вас сайт, с който желаете да установите връзка.

Имейл кореспонденция директно от Link Assistant

Програмата дава възможност да настройте своя имейл акаунт, така че директно с един клик да имате възможността да изпратите имейл. Разбира се, това е възможно, когато в самия софтуер е наличен запис на електронна поща на потенциалния ваш партньор, от който желаете да вземете линк за своя сайт.

Огромният бонус при този метод е, че разполагате с готови шаблони, както и възможност за автоматична настройка за дата и час, когато да се изпращат имейлите.

Link Assistant ➔

 

Извличане на информация

SEO PowerSuite извлича голям обем информация за сайта, за да може да ви предложи всички тези данни, анализи, препоръки, съвети и идеи за подобряване на съдържанието, връзките и сайта като цялостна структура.

Твърде честото обхождане с подобни инструменти не е желателно, поради ред причини, като например натоварване на хостинга, проблеми със зареждането на сайта, подаване на сигнали към Google за по-бавно зареждане на сайта и т.н.

Разработчиците на софтуера са помислили и за това, като са предоставили възможност самите ние да правим настройки по какъв начин да се извлича информацията за сайта. Ето и какви са наличните настройки:

Human Emulation – мож да поставяте интервал между обхожданията на сайта и известно закъснение в заявките.

User-Agents – ползвате различни потребителски агенти за обхождане – бот на търсачката, мобилен бот, ваш собствен бот, търсене от таблет, компютър, мобилно устройство и т.н.

Proxy Rotation – използване н апрокси сървър при обхождането.

CAPTCHA settings – автоматично въвеждане чрез използване на самия SEO PowerSuite или външна услуга.

Естествено, ако сте нов в seo средите или нямате представа от написаното в този раздел, препоръчвам да не използвате тази функционалност и директно да извличате информация за сайта си. Препоръката в този случай ще бъде да не го правите прекалено често.

Достатъчно е веднъж да изтеглите нужната информация, да направите необходимите анализи, корекции и подобрения, след което да изчакате определено време, преди отново да обновите информацията за проекта. През това време можете дори да добавите ново съдържание в сайта – блог статия, полезна страница, продукти или категории в магазина си.

 

Цена на SEO PowerSuite

Цена за seo софтуер

Рано или късно стигаме до момента, в който трябва да сложим цена на всичко гореописано.

Посочени цени важат за целия пакет от 4 отделни инструмента. Това е важно уточнение, защото всеки един от тези инструменти може да бъде закупен индивидуално, ако сметнете че нямате нужда от всички тях.

Естествено по-изгодният вариант е да закупите всички тях в комплект, за да получите отстъпка и да разполагате с достатъчен инструментариум, какъвто вероятно и конкуренцията ви няма.

Има 3 основни плана:

  • Free

Безплатната версия предлага ограничен набор от инструменти, без възможност за запис на проектите и без право на експорт. Въпреки това е достатъчно разумно първо нея да я изтеглите, да я тествате във връзка със своите нужди и след това да закупите по0голяма версия или само конкретен инструмент.

  • Professional – $299/year

Това е най-добрият избор, ако разполагате с 1-2 проекта, които са лично ваши. Разполагате с достатъчен капацитет, че да следите данните си, да правите отчети, експортвате информация и всичко останало, което е нужно за нормалната работа, свързана с подобряването на seo на сайтовете ви.

  • Enterprise – $699/year

Това е по-скоро корпоративна версия на софтуера, която е подходяща за seo агенции, маркетингови отдели, IT фирми, които предлагат позициониране в Google. В случай че управлявате много на брой клиентски сайтове, задължително закупете тази версия. С нейна помощ ше може да постигнете автоматизацията и анализа, от които имате нужда.

SEO PowerSuite ➔

 

Цени на отделните компоненти

Както вече неведнъж споменах всеки компонент може да бъде закупен отделно. Ето и какви са цените, ако желаете да придобиете само един от тези инструменти.

Версия Professional – $124 за година

Версия Enterprise – $299 за година

Версия Professional – $124 за година

Версия Enterprise – $299 за година

Версия Professional – $124 за година

Версия Enterprise – $299 за година

Версия Professional – $124 за година

Версия Enterprise – $299 за година

 

Вместо заключение

Аз използвам софтуера, защото смятам, че е един от най-добрите в своя бранш. Поне до момента, вече за повече от 10 години, рядко съм срещал друг подобен. Естествено, в тази връзка изключвам софтуери като Ahrefs, Majestic, Screaming Frog и т.н., тъй като това са по-скоро инструменти за конкретни анализи и получаване на данни в една област.

Извършването на комплексно SEO може да се осъществи от едно място и това е SEO PowerSuite. Препоръчвам софтуера като надежден, изключително добър и най-хубавото – може да го използвате за всеки проект.

Перфектен инструмент за маркетингови и seo агенции, както и за индивидуални собственици на бизнеси, които желаят сами да подобряват своите проекти.

Добрите SEO инструменти не са евтини, това трябва да е пределно ясно на всеки, който има цел да развива своя бизнес онлайн или предлага професионално дигитално присъствие в Google!

С Website Auditor анализирате и одитирате своя сайт, след което с Rank Tracker проследявате позициите по важните ключови фрази. SEO SpyGlass ви помага да следите и шпионирате конкуренцията, а LinkAssistant ви помага да изграждате перфектен линк профил на сайта си.

Е, какво мислите?

SEO PowerSuite ➔

 

Често Задавани Въпроси

Ето и най-често задаваните въпроси за софтуера:

❓ Какво е SEO PowerSuite?

SEO PowerSuite е софтуер в помощ на хората, които желаят да подобрят присъствието на своя бизнес в Google. С помощта на пълния инструментариум на SEO PowerSuite имате възможност да постигнете оптимално представяне от гледна точка на SEO за своя проект.

? На какви устройства може да се ползва SEO PowerSuite?

Това е софтуер, който е предназначен за инсталиране на настолен компютър. Може да го ползвате безпроблемно на Windows, Mac и Linux.

✅ Какви инструменти включва?

SEO PowerSuite е програма, която включва в себе си 4 отделни инструмента:
Website Auditor;
Rank Tracker;
SEO Spyglass;
Link Assistant.

❓ Може ли да бъде закупен само отделен инструмент?

Да, всеки от посочените четири инструмента може да бъде закупен отделно. Ако имате нужда само от някой компонент – купете само него.

? Каква е цената на SEO PowerSuite?

Софтуерът е безплатен с ограничена функционалност и без възможност за запис на получените данни, резултати и съвети за корекция.

Ако желаете да се възползвате от пълната функционалност може да заплатите $299, в случай че сте собственик на сайта или обслужвате двама или трима клиента. Ако сте голяма IT агенция препоръчваме да използвате корпоративната версия от $699.

❓ Какво представлява Website Auditor?

С помощта на Website Auditor имате възможност да направите одит на сайт, за да получите анализ на неговото състояние по над 30 ключови seo компонента.

Получавате също така насоки, идеи и съвети в каква насока трябва да работите, за да подобрите състоянието на сайта в Google.

❓ Какво представлява Rank Tracker?

Rank Tracker е програма, с чиято помощ следите позициите на сайта по зададени ключови думи и фрази. С помощта на този инструмент може да проследявате класирането на уеб сайта.

❓ Какво представлява SEO Spyglass?

SEO Spyglass предосатвя информация за сайтовете, от които имате линк, с което следите за важни промени във времето. Също така може да анализирате линк профила на конкурентите, за да може по-лесно да ги изпреварите в Google.

❓ Какво представлява Link Assistant?

Този инструмент предоставя възможност да проучите откъде може да вземете качествен линк. Също така чрез Link Assistant може директно да се свързвате със собственици на сайтове, за да се договаряте във връзка с поставяне на линк към вашия сайт.

⚖️ Кое е по-добро – SEO PowerSuite или Ahrefs?

И двата инструмента предоставят богат избор на опции от гледна точка на SEO специалиста. Ahrefs е значително по-скъпия инструмент, тъй като предоставя по-богата база и малко повече инструментариум. Въпреки това SEO PowerSuite е идеална опция за собственици на сайтове, както и малки seo агенции.

✅ Защо да използвам SEO PowerSuite?

Благодарение на целия комплекс от полезни инструменти, предоставяни анализи, препоръки за корекции, създаване на полезни отчети, проследяване на конкуренцията, изграждане и следене на ефективен линк профил – SEO PowerSuite е перфектния избор на всеки индивидуалист, новатор в seo средите или дори малка маркетингова агенция.