Поне 5 аргумента срещу оптимизацията за 50 лева на месец

Сигурно много от вас често попадат на предложения за „ултра успешна комплексна sci-fi SEO оптимизация” от най-различни фирми и фирмички, които откровено нямат реален опит при оптимизиране на уеб сайтове. Естествено много хора задават въпроса „Защо да плащам 500 лева за нещо, което мога да имам само за 50 лева?” и това е напълно логично.

Проблемът обаче е, че със сигурност няма да получите, това, което получавате за 500 за 50 лева, не и при този тип услуги. SEO-то е скъп процес и няма преки пътища към Рая, иначе нямаше да има смисъл големите компании да наливат десетки хиляди левове всеки месец, за да се класират на първо място в Google нали?

Днес ще обобщя 5 бързи причини, които до края на тази статия ще ви откажат от безумната идея да поръчате SEO оптимизация за 50 лева и да се преориентирате към фирмите за професионална SEO оптимизация.

 

Стари техники

Евтиното SEO минимизира възможностите за изследване на актуалните тенденции заради ниското заплащане. Голяма част от времето на един SEO оптимизатор се влага в експериментна дейност в търсене на нови ефективни техники (все пак има над 200 фактора за успех, които отгоре на всичко са тайни). Ако една фирма таксува по 50 лева на месец, то тя няма как да си позволи този лукс, защото липсва времеви и финансов ресурс. Най-често при подобни обстоятелства, ние SEO оптимизаторите при анализ откриваме използването на стари и буквално опасни техники, които могат да доведат до наказание на вашия сайт и той да изчезне от SERP.

 

Нискокачествен Link Building

За 50 лева на месец получавате SPAM. Толкова струва само той и няма сериозен SEO оптимизатор в България, който да приеме подобна поръчка, освен може би, ако сте му някаква рода, но тогава май отпадат и 50-те лева. Избирайте внимателно доставчик на SEO услуги, защото основният поток потребители на добрите оптимизатори идва именно от лоши оптимизатори и разочарованите им клиенти. У нас има не повече от 50-тина кадърни SEO специалиста, които наистина разбират какво правят. Останалото ще кажа пак е SPAM.

 

Слаба OnPage и OnSite оптимизация

Не всичко е линкове разбира се. Важни са съдържанието и структурата на сайта. Това обаче е нещо, което много „компетентни” SEO оптимизатори у нас не осъзнават. На практика понякога е възможно оптимизиране на сайт, който се появява на първа страница и дори на първа позиция в Google само с този подход. Това все пак се случва в по-слабо конкурентни ниши, но наистина е възможно и много добри професионалисти имат и такива клиенти.

 

Неразбиране на потребителските нужди

Освен със SEO оптимизация, аз лично се занимавам и с копирайтинг. Това ме е научило да познавам потребителите на определен тип услуги и да мога да предскажа тяхното поведение онлайн в над 90% от случаите, което предопределя и успеха на една кампания. За 50 лева няма да получите разбиране, а някакъв жалък опит за замазване на положението. Имайте предвид, че дори да сте първи в Google потребителите няма да кликнат на вашия резултат, ако не ги грабнете с описание и заглавие, което отговаря на нуждите им.

 

Еднократна SEO оптимизация

Всеки си има любимци, а фирмите предлагащи основно еднократна SEO оптимизация са моите. Принципът е сходен на това да си купиш кола и да тръгнеш да я караш, без да си се качвал никога преди това в автомобил. Това е причината винаги да казвам на клиентите си, че ако искат сериозни подобрения, а не просто да разхищават средства без гаранция за резултати, то най-добрия вариант за тях е абонаментна SEO оптимизация за минимум 6 месеца (колкото повече, толкова по-добре). SEO-то е сложен процес – не го подценявайте.

 

Забавен БОНУС:

Никога не се доверявайте на хора, които твърдят, че са роднини с някой от Google (това е истински случай) и той ще им помогне да класират вашия сайт. За разлика от ситуацията в България, хората по света не работят на принципа, наречен „шуробаджанащина”, а познаващите в детайли всички фактори за класиране на Google са ужасно малко хора. Ако не сте си говорили с човек от Google дори си нямате представа за какво иде реч.

 

За Автора:

SEO Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев – хейтър, копирайтър и SEO оптимизатор, откакто се помни. Ненавижда жалките хора, правещи пари на гърба на неинформираните и се надява те да намаляват с времето. В собствения си сайт IdeaMax.eu предлага широко разнообразие от услуги, ориентирани към подобряване на онлайн видимостта на брандове и фирми. Поддържа и зъл хейтърски блог, в който обича да казва доста истини.