Търсачка jabse – българският проект

jabseТърсачка JABSE (Just Another Bulgarian Search Engine) е първата българска платформа за търсене, която достойно се изправя срещу своите големи конкуренти като Google, Bing, Yandex и т.н. Домейнът www.jabse.com е регистриран през далечната 2005 година, когато започва и вълнуващата история на този голям проект за българските мащаби.

Две години по-късно стартира и блогът към търсачката – jabsepropaganda.com. В него собственици и разработчици споделят новини около своя проект. В същия четем и че JABSE е първата търсачка в света, която индексира .бг домейни. Домейните на кирилица започват да се използват все повече и затова признанието е много голямо в световен мащаб.

Друго място за новини, поддръжка и възможност за задаване на въпроси е и форумът на JABSE. Винаги може да откриете отговор на въпрос или да зададете такъв.

Собствениците твърдят, че търсачката е морфологична и разполага с редица инструменти. Всички тях може да ги откриете тук – www.jabse.com/alljabse. Функциите са обединени в няколко групи, които ще разгледаме последователно по-долу.

Търсачка

JABSE разполага с няколко възможности за търсене:

 • Основно – стандартно търсене за всяка търсачка;
 • Анонимно – търсене без проследяване на cookies;
 • Изображения – търсене на изображения;
 • Новини – търсене на новини;
 • Видео – търсене сред видео клипове;
 • Разширено търсене – позволява да търсите по присъстващи или отсъстващи думи, фрази, charset на документи, последни промени, град, в определени сайтове;
 • Разширено търсене на изображения – по формат, размер, разделителна способност, цвят, широчина, височина, интерлейс, компресия;
 • Разширено търсене на новини – филтриране по дата и източник;
 • WAP търсене – търсене от мобилен телефон.

Класации

Почти всеки е чувал за голямата класация на JABSE – „топ 1 000 000”. Но какво показва тя? Общо взето класацията се прави въз основа на PR. Но не Page Rank, а Page Rating. А от какво зависи Page Rating-а? Ако някой знае, нека сподели J Към същата класация може да видите и последно индексирани сайтове, които са подредени по ред на индексиране.

Друга класация е „Хостинг на БГ сайтове”, където могат да се видят доставчиците на хостинг услуги, използвани от български сайтове. Към момента в тази класация има 50 доставчика!

Една от най-интересните класации за мен е „Search trends” или най-търсените думи. Съответно информацията се базира на месечна база и се забелязват доста интересни резултати от време на време.

И последната класация е „Най-търсеното за последните 30 дни”. На страница се визуализират по 150 резултата. Обърнете внимание колко разнообразни търсения се реализират чрез българската търсачка.

SEO инструменти

Whois – извлича данните за уеб сайт. Показва напълно подробна картина за всички свързани данни и информация относно сайта.

Jabse SEO – показва как изглежда Вашият сайт през погледна на търсачката. Може да получите информация за страниците, линковете и съвети какво трябва да промените, за да се позиционирате по-добре.

Ключови думи – спомага за откриване на подходящи ключови думи и фрази при изграждане на рекламна кампания.

Добавяне на сайт – инструмент, с който може да добавяте сайтове в JABSE. Изпращат се само български сайтове и то с основния домейн. Не се препоръчва да се изпращат подстраници или чуждестранни линкове.

Интеграция на JABSE в други сайтове

 1. JABSE може да се интегрира във всеки сайт с помощта на малък код, който се внедрява в сайта. След тази операция вече спокойно всеки посетител да търси в българската търсачка директно от Вашия сайт. Съществува и втори вариант за интеграция, който предлага търсене във Вашия сайт или пълно търсене.
 2. JABSE интерфейс – предоставя възможност за извършване на търсения от собствена ваша програма, с помощта на която получавате резултати в удобен формат и вид.
 3. Блок с новини – позволява генерирането на код за създаване на таргетиран новинарски канал, който може да бъде внедрен във всеки уеб сайт.
 4. JABSE link API – с помощта на инструмента имате възможност да получите информация за входящите връзки към уеб сайт.

JABSE разполага с различни лога, които се поставят на сайта на едни от най-големите празници – 24 май, Великден, Съединението на България, Независимостта на България, Коледа. Всички тях може да откриете тук – http://www.jabse.com/alljabse/graphics.php.

През годините собствениците на българската търсачка предоставиха възможност за реклама в страниците с резултатите чрез JABSE.RING. През 2010 година беше взето решение за преустановяване на тази възможност, като всеки желаещ да рекламира трябва да използва услугите на Etarget, чиито реклами са внедрени в страниците на JABSE.

Други възможности на JABSE

 • JABSE Vitrina – добавяне на снимки с географски маркер.
 • JABSE.INK – публикуване на статии и материали напълно безплатно.
 • NEWS Subscribe – абонамент за новини по зададени ключови думи.
 • JABSE.GoodNews – прочит на новини, в които никога няма да откриете насилие, стрес и други отрицателни моменти.
 • JABSE.Shopping – възможност за интегриране на продукти от онлайн магазини.
 • JABSE.Zero – създаване на личен новинарски поток от информация.
 • Поща – търсачката предлага безплатна поща на адрес mail.jabse.com с включен автоматичен спам филтър, 10 GB пощенска кутия, търсене в текста на съобщенията, както и възможност за предлагане на идеи и съвети за подобряване на пощата.
 • Правопис – автоматична проверка на правопис.
 • DNS сървър – безплатно използване на DNS сървъри. В момента домейните регистрирани в JABSE са над 700.
 • Directory – актуална българска директория от сайтове с възможност за търсене.
 • Toolbar – приставка на търсачката за Internet Explorer и Firefox, с която се получава пряк достъп до търсенето и функциите на търсачката.
 • JABSE compare – сравнение с други търсачки.

JABSE предлага възможност за регистрация на акаунти, индивидуални настройки и секция за помощ. А всички, които искат да следят отблизо развитието на JABSE, могат да ги последват във Facebook – https://www.facebook.com/jabsecom.

И сега малко новини от последния месец!

JABSE организира SEO състезание с награда 1024 лв и каса бира. Целта е да сте първи в крайните срокове при търсе на на фразата ”търсачка jabse”. А това е и адреса на класирането – http://www.jabse.com/searchmachine.php?query=търсачка jabse.

Състезанието се разделя на четири етапа:

От 03.02.2014 до 17.03.2014 – награда 200 лв. за първият класиран по ключовата фраза.

От 17.03.2014 до 21.04.2014 – награда 200 лв. за първият класиран по ключовата фраза.

От 21.04.2014 до 19.05.2014 – награда 200 лв. за първият класиран по ключовата фраза.

От 19.05.2014 до 16.06.2014 – награда 424 лв. И каса бира за първият класиран по ключовата фраза.

Крайният срок за записване е 01.05.2014 година. Може да се участва с неограничен брой сайтове, но само по веднъж през четирите етапа! За повече информация – тук.

А Вие използвате ли българската търсачка JABSE?