SEO, състезание, победител, Задруга и още нещо

SEO състезанието „Защо трябва да купим Acer от www.notebook.bg?“ приключи вече. Официално и неофициално. Дори се написаха много хубави обобщения, анализи, разкриха се тайни, описаха се подробно елементи от оптимизацията и в частност какво е помогнало и какво не в състезанието…

Целта на тези редове не е поредния обзор на събитията от състезанието, а мнението на самите участници в събитието – победителя Десислав Кузманов и подгласниците от „Задругата“ – Андрей Димитров, Теодор Захариев, Пано Кондоянис и Петя Младенова.

И все пак малко предистория – всички те до последен дъх се бориха за първото място. Стратегията на победителя беше за два месеца с авторитетен сайт да спечели, докато екипната работа на конкурентите залагаше на чисто нов сайт с ежедневно свежо съдържание. Битката беше жестока като само 12 часа преди финала настъпиха едни от последните размествания преди крайното класиране, което беше съобщено на 15.12. на обяд. Дори в момента да погледнете класирането – отново има разместване и ако сега беше финала – победителя щеше да бъде друг.

Ето какво каза победителя в съревнованието:

Честито за победата!

Кузманов: Благодаря! 🙂

Моля, представи се с няколко думи.

kuzmanovКазвам се Десислав Кузманов и съм родом от град Елена. По неволя уча и живея в град София. Занимавам се с оптимизация за търсачки, като не обичам да работя за клиенти. Все пак помагам на 7 – 8 фирми в България за SEO-то на техните сайтове. Помагам и на едно студио за уеб дизайн и оптимизация, предимно като консултант. Започнах да се занимавам с оптимизация за търсачки преди 7 години и така се запалих по тази професия. Бивш спортист съм и оттам ми е останала страстта към състезанията, а SEO си е една постоянна и вълнуваща надпревара. Друга голяма страст ми е риболова.

Преди броени часове завърши SEO състезанието. Как се чувстваш като победител?

Ами добре, още ми е малко трудно да свикна с мисълта. Битката беше доста напрегната през последните няколко седмици. Още ми е трудно да се върна към нормален режим на работа. 🙂

Участвал ли си и друг път в подобно състезание?

Никога. Предимно се занимавам с проекти за US и UK пазарите. Не съм следил развитието на SEO в България и нямах много приятели, и познати от бранша, до преди няколко месеца.

Състезанието започна през юни, но ти се включи няколко седмици след началото. Как реши да участваш?

Всъщност се включих през октомври. Преди това сайта бе блокиран за търсачките. Решението да участвам дойде през юли, когато посетих SEO Meetup #3. Тогава си спомням, че се запознахме и с теб. 🙂 След това реших, че е време да се включа малко по-активно в BG SEO сферата. А какво по-добро от участието в SEO състезание 2013, за да се представя пред колегите и да покажа какво мога. Естествено преди да направя тази стъпка, постъпих както винаги. Проучих правилата, крайната цел на състезанието и си разработих стратегия, която според мен би била ефективна спрямо текущите условия на състезанието. В SEO нещата са много комплексни. Винаги трябва да преценяваш според ситуацията, нисшата, конкуренцията и естествено крайната цел. Невинаги похватите, които работят за един проект, биха работили за друг.

Как уговори университета да ти предостави за ползване сайта си?

Не ми беше толкова трудно, колкото очаквах да бъде. Курсовият ни ръководител оказа много влияние, за да получа разрешение. Останалите, през които трябваше да мина, просто ме гледаха и кимаха, но едва ли са си имали понятие за какво става въпрос. 🙂 Все пак попаднах на много коректни хора, които ми помогнаха. Няма да навлизам в подробности. Доста разговори съм провел с различни хора от ръководството на университета. Процедурата бе дълга, но като цяло не съм имал сериозни проблеми.

Кои фактори според теб се оказахa решаващи, за да си пръв?

1. Връзките – няма как да не ги спомена. Тяхната тежест си остава фактор №1 в състезанието. Естествено, в личните си проекти не бих ги използвал, както ги използвах в състезанието. Както вече казах, различни похвати за различни ситуации.
2. Социалните сигнали са фактор, но с много кратък срок на влияние.
3. Авторитета на сайта – естествено, много ме ядоха за тази ми идея. 🙂
4. Съдържанието.
Има и още фактори, но те са по-скоро важни за реалното SEO, а не в условия на състезание.

Какво ще кажеш за организатора?

Не се познаваме лично с Пламен Томов, но имам само хубави впечатления от него.

А за спонсора и наградата?

Благодаря им за възможността, която дадоха на мен и на останалите колеги от бранша, за да тестваме възможностите си и да научим нови неща. Пожелавам им да продължат традицията и отново да ни зарадват с ново SEO състезание, този път с по-различни правила, за да е още по-интересно. 🙂

Помагаха ли ти в стратегията твои познати? С какво?

Стратегията си беше моя, но получих помощ от много приятели и познати. Помогнаха ми и много хора, които не познавах преди това. Радвам се, че намерих толкова много приятели от бранша. Основната помощ, която ми оказаха бе с връзки и полезни съвети. Надявам се да им върна услугата един ден, когато те имат нужда от помощ.

Ако искаш можеш да благодариш на някого…

Толкова много хора, няма как да спомена всички. Естествено, искам да благодаря на хората, които ме подкрепиха в състезанието и най-вече на приятелката ми Анелия Петкова, която през цялото време ми даваше кураж, за да продължа битката, дори когато везните клоняха към загуба.

С едно изречение – как би описал състезанието?

Страхотно поле за изява и експерименти, от което научих много нови неща.

 

Заедно с това реших да направя и кратко блиц интервю с четиримата от Задругата. Ето какво споделиха те:

Завършихте на второ място в SEO състезанието. Малко не ви достигна да спечелите. Как се чувствате в крайна сметка?

zadrugataТеодор: Ти как би се чувствал, когато месеци нарeд добавяш съдържание и линкове към сайта си и някой те измести в последния момент. Естествено, че се ядосах, но в крайна сметка Десислав победи по правилата на играта и в това няма нищо лошо. И двете страни хвърлихме много усилия в надпреварата и в случая никой не заслужава победата по-малко.

Петя: Чувствам се като след състезание на дълго бягане – изпълнена с адреналин, жива и капнала. С тази разлика, че в Интернет състезанията край нямат – SEO-то е променлива величина. Вчера бяхме първи, днес втори – просто времето избра позицията ни. Резултатите, които постигнахме с обединени тактики доказаха, че оптимизацията дава по-бърз и дълготраен ефект при класирането на фразата, с която се състезавахме. Постоянна практика и изплитане на нишките до пълното изграждане на паяжината.

Андрей: За момент ми стана неприятно, но това не е защото ние не сме си свършили работата, а защото Google имаше странни претенции 1-2 седмици преди финала. Спечелих си на моя страна 3-ма страхотни колеги, които ако решим за в бъдеще можем да бъдем първи по всички ниши, които пожелаем. И тогава нито един университет няма да може да ни спре.

Пано: Е това малко е което прави разликата, но в нашата надпревара с Десо, случайния каприз на гугл, който в продължение на последните 3 седмици ни сменяше местата, като не знаеше кой да определи еднозначно за победител, е фактор на който не можеш да влияеш. Аз съм боец по природа който не понася поражение, но за мен е успех че можахме със задружни усилия да достигнем 2-о място.

Какво не ви достигна да спечелите?

Теодор: Много линкове събрахме, от много готини и отзивчиви хора, на които съм безкрайно благодарен. За съжаление почнахме с тази дейност на по-късен етап и част от линковете не можаха да се индексират навреме. Това според мен е причината Десислав да успеее да ни измести точно на 14-ти вечерта.

Андрей: Направихме всичко по силите си. Стараехме се инвестициите, които влагаме в състезанието да са малки, че да не ни боли ако загубим, както и стана. Не ни достигна малко хитрост, но тази хитрост дори и да я имахме тук нещата опират до връзки. В следващото състезание почвам да уговарям университети да ми отпуснат една директория от сайта си.

Пано: Тактика, стратегия и още нещо което ще си го запазя.

Петя: Еластичност и нишки – изграждането на мрежата изисква много енергия. Докато старите паяжини са по-еластични и паякът изразходва по-малко енергия, за да прихване целта си.

А спечелихте ли нещо всъщност?

Пано: Спечелих 3-ма нови приятели в лицето на Андрей, Теодор и Петя, както и поне още десетина колеги от бранша които помогнаха много със лични ресурси, да се постигне това 2 място. Преброих също псевдо приятелите си, а и напоследно място си създадох и малко врагове. Състезанието беше чистилище във фактора кой, кой е, за което мога само да се радвам.

Андрей: Спечелихме доста симпатии в лицето на някои колеги оптимизатори и респективно и доста омраза от други такива. Как така 4-ма човека дето са конкуренти в реалното SEO ще се обединят около една обща идея. Идеята изобщо не беше за парите, а да покажем какво можем. Да покажем как се прави истинско SEO и мисля, че го показахме. И разбира се както става най-често в България повечето ни завидяха и взеха да помагат на Десо… само и само ние да не сме първи. Може и да не съм прав, разбира се. Аз благодаря на всички, които подкрепиха нашия сайт.

Петя: Да, сила от здрава мрежа, чиято скорост може да достигне постоянна величина.

Теодор: О, да, спечелихме най-важното – много нови познанства и контакти. Спечелихме страхотен опит и имахме възможност да направим експерименти, които иначе с клиентски сайт са немислими. Очаквайте още експерименти с този авторитетен домейн!
Освен това спечелихме 200 лева, които предполагам ще дарим за някаква кауза и почивка за 2-ма в семеен хотел, която още се чудим как да оползотворим. От сърце се зарадвах, когато разбрах, че моя колега и приятел Андрей Димитров е спечелил лаптопа от томболата.

С едно изречение – как бихте описали състезанието?

Петя: Спринт, изпълнен с адреналин и динамика.

Пано: Борба в която победител е този който успее да приложи по-добра стратегия.

Андрей: Красиво и динамично. До последния момент не се знаеше кой ще е реалния победител. Докато сайта ни беше сравнително нов виждахме много зор с по-старите сайтове, но когато се понатрупаха повечко съдържание подкрепено с повечко връзки нещата си дойдоха на мястото. Общо взето аз най-много се притеснявах да не ни удари някое пингвинче, поради това, че работим 4-ма човека и Google можеше да го изтълкува като свръх оптимизация. В последствие ми стана ясно, че това няма как да се случи, защото всеки един от нашата група Задругата подхождаше с различни методи и начини на добавяне на връзки. Ето тук се беше скрило разковничето. Ключа за бараката при SEO е не броя на връзките, които се добавят, а това те да бъдат разнообразни, с различни анчори и да сочат към различни страници към сайта. Ако това е налице, то Google няма как да удари сайта.

Теодор: Най-доброто SEO състезание до момента, поради ключовата фраза, която не подтикваше към спам, а към смислена и полезна информация, и поради наистина честната и коректна игра на всички участници. 🙂

Благодаря на всички тях, че откликнаха на молбата ми да им задам няколко въпроса!

Както предполагам много от Вас ще забележат, тези хора са искрени, директни и позитивно настроени. Има моменти на хапливи нотки или пък опити за удари под кръста от знайни и незнайни личности, но така е навсякъде. Целта на всички тези редове е именно да покаже, че тези хора имат смелостта да се борят честно, открито и да са в отлични взаимоотношения с конкурентите си. Те са бъдещето на SEO-то в България! Надявам се в следващото състезание отново да се включат, да премерят сили и винаги да се отнасят с уважение към всички.

А какво е моето мнение за състезанието?

Беше добро състезание, направиха се много експерименти, много хора показаха истинската си същност и най-важното – беше ми забавно до самия край. Да, подкрепях един от участниците. Не, няма да кажа кой, защото всеки може сам да разбере. 🙂 Най-важното е, че подобни събития привличат добри каузи и сплотяват колектива. Благодарение на тази надпревара бяха направени няколко дарения, бяха зарадвани много хора и всички научихме „Защо трябва да купим Acer от www.notebook.bg?“ 🙂