Aliexpress – каталог, поръчка и проследяване на пратка

Алиекпрес лого - dpanov.comAliexpress съществува на пазара вече достатъчно дълго време, но винаги ще има хора, които тепърва ще се запознават с този сайт и начина на пазаруване в него.

Това е едно огромно ръководство, благодарение на което ще научите какво е Алиекспрес, какви стъпки е желателно да следвате, за да пазарувате, както и ще получите отговори на едни от най-често задаваните въпроси за платформата.

Ще се научите как да откривате сигурни продавачи, как да разпознавате качествените продукти и по какъв начин може да заплатите поръчката си от Aliexpress. Всичко това може да откриете в тази страница.

 

Как да пазаруваме в Алиекспрес - dpanoav.com
Изглед на началната страница на Алиекспрес

 

Какво е Aliexpress

Безопасно ли е да пазарувате в този сайт?!

Алиекспрес е един от най-големите онлайн магазини в цял свят. В едни от последните статистики за употребата и оборота, касаещ най-големите онлайн платформи за пазаруване, се сочи, че Aliexpress.com постига оборот, който е 3 пъти по-голям от този на Amazon и Ebay взети заедно!

Милиони хора от цял свят пазаруват в този своеобразен огромен мол за стоки от всякакъв характер. Алиекспрес е платформа, която събира на едно място продавачи и купувачи и контролира извършваните сделки по начин, който защитава и двете страни.

Сред най-важните функции на платформата са защита на извършени плащания от страна на купувачите и задържани на платените пари, докато не изтече срокът, в който купувача следва да получи своята пратка. При евентуален проблем служителите на Алиекспрес се опитват да подпомогнат комуникацията между продавач и купувач.

Управлението на Aliexpress е изключително нетолерантно към продавачи, които не спазват правилата и често се случва да им бъдат спрени магазините и прогонени от платформата.

към AliExpress ➔

 

Надеждни търговци

Както вече стана дума Алиекспрес е платформа, която посредничи между търговец и клиент и следи за коректното изпълнение на поръчката, както и търси обратна връзка за времето за доставка и дали получения продукт отговаря на описанието на поръчания.

Именно поради рискът от попадане на нелоялни търговци, трябва да сме много внимателни и да се доверяваме на възможно най-сигурните такива. Но как да ги открием сред хилядите продавачи?

Все пак ние държим на три основни елемента:

    • Най-добра цена, което често означава най-ниската цена;
    • Най-добрият продукт, който да е качествен и без забележки;
    • Най-сигуреният доставчик, което означава надежден търговец.

Ето на какво следва да обърнете внимание, за да сте максимално сигурни, че ще успеете да направите поръчка от надежден търговец:

Продавач в Алиекспрес - dpanov.com

 

  1. Проверете какви отзиви (feedback) има за търговеца, от който смятате да поръчавате. На изображението се вижда, че този търговец е почти перфектен с 99,5% позитивни отзиви. Максималната оценка е 100%.
  2. На следващо място обърнете внимание на клиентските отзиви, които касаят дали описанието на продукта отговаря на действителното (Item as Described), ниво на комуникация (Communication) и време за доставка (Shipping Speed). Колкото по-близки са оценките до 5, толкова по-сигурно е, че стоките са качествени и пристигат бързо.
  3. Обърнете внимание от колко време съществува този търговец. Доверените продавачи имат магазини от години, а новите търговци са много по-несигурни. На изображението е видно, че това е търговец от 2 години, което е достатъчно като период, за да му се доверите.
  4. В страницата на продукта, който сте избрали, обикновено има информация колко човека са закупили продукта и какви мнения са оставили. Обърнете внимание и на този елемент преди поръчката.
  5. Ако все още имате някакви колебания, свържете се със самия търговец. Изпратете му въпросите си и очаквайте отговорите. По този начин ще избегнете неприятни изненади.

Това са 5-те много лесни стъпки, касаещи това как да намерим сигурен търговец в Aliexpress.

 

Как да различим реплика от оригинал

Когато търсим продукти в AliExpress е трудно да различим реплика от оригинален продукт . Това вероятно е така, защото репликите, продавани в Алиекспрес, са много добре направени.

Ако се опитвате да намерите 100% оригинална марка, има няколко неща, които ще ви помогнат:

Цена

Ако видим, че продуктът не е евтин, в сравнение със същия в официален магазин, тогава можем да заключим, че имаме работа с оригинален марков продукт. Репликите са много по-евтини.

Описание

Вторият начин за идентифициране на оригинален продукт касае описанието му и да обърнете внимание дали в него се споменават думата „original“.

Guaranteed Genuine

Надписът-значка „Guaranteed Genuine“, която можете да намерите в описание на продукта, удостоверява, че продуктът е оригинален и марков. AliExpress е изключително строг с тази значка и грешки да изключителни редки в този случай.

Ако сте направили покупка и откриете, че продуктът не е оригинален, трябва да се свържете с AliExpress, за да приложите доказателства, че продуктът не е оригинален. След като докажете, че продуктът е фалшив, ще получите парите си обратно, магазинът ще бъде затворен и в повечето случаи ще можете да запазите получения продукт.

 

Предлагани стоки

В платформата буквално може да откриете всякакви стоки на още по-разнообразни цени. Причината – много на брой търговци, които предлагат една и съща стока. Всеки от тях се стреми да привлече клиента към себе си, поради което платформата е известна с ниските си и изгодни цени.

В Алиекспрес може да откриете дамски, мъжки и детки дрехи и аксесоари, обувки, инструменти, бижута, мебели, всякакви дреболии или пък по-едри и нестандартни продукти. Безмислено е да изброявам всичко, тъй като сами може да видите стотиците категории в сайта

към AliExpress ➔

В Aliespress не може да закупите дигитални продукти, софтуер или електронни книги.

 

Първа поръчка в Aliexpress

Aliexpress пазаруване - dpanov.com

Време е да направите първата си покупка в сайта. Решили сте, че ще си закупите слънчеви очила. Бихте могли да използвате категориите в сайта или директно в търсачката да въведете sunglasses. Естествено получавате хиляди резултати.

За да може да елиминирате излишните може да навигирате в менюто и да отворите конкретна подкатегория от предложените или да въведете по-описателна фраза за търсене. Например: sunglasses women – слънчеви очила за жени.

Получавате по-малко резултати, при което е време да използвате филтрите, чиято цел е да ограничат подходящите резултати до това, което търсите. Например може да въведете диапазон на цената, дали продукта да се изпраща с безплатна доставка и т.н.

След като отново елиминирате голямо количество от получените резултати, може да използвате опция да ги подредите по най-ниска или най-висока цена, в зависимост от рейтинга на търговеца, броя на покупки на конкретни продукти и т.н.

След като изберете подходящ продукт, кликнете върху него. Ще ви се отвори страница, в която ще получите кратко описание. Ако превъртите надолу в страницата, ще може да прочетете и подробното описание на продукта, както и да разгледате повече и по-детайлни снимки на въпросните слънчеви очила.

Също така получавате информация кой е търговеца и ако желаете може дори да се свържете с него. Имате достъп до отзиви за продукта от други потребители, които са го закупили, което до известна степен може да ви улесни в избора.

Ако сте решили, че ще закупите продукта – избирате количество и кликвате на бутона за покупка. Следвате стъпките оттук насетне, докато накрая не получите информация, че успешно сте закупили продукта с ориентировъчен срок на доставка.

 

Подарък за нови потребители

Специално за читателите на този сайт предоставяме специална оферта за всеки човек, решил да се регистрира в АлиЕкспрес и да пазарува изгодно и удобно!

С кликването на бутона по-долу получавате ексклузивна оферта, която е валидна само за нова регистрация в Aliexpress.com! Тя включва:

  • Промо код за намаление;
  • Специална оферта;
  • Пазарувате продукти на цена $0,01 (да, купувате продукти за по-малко от 2 стотинки!)

Грабни офертата ➔

 

Начини на плащане и Защита на купувача

Защита на купувача означава, че сте защитени от AliExpress, ако нещо се случи с вашата поръчка. Когато поръчате нещо, AliExpress задържа парите, докато не получите продукта. Едва тогава парите ще бъдат преведени на търговеца.

 

Escrow / AliPay – Риск за купувача: Няма

Плащането с AliPay е много подобен на PayPal. Когато използвате Escrow, парите се задържат от трета страна и ще се освободят, само след като купувачът потвърди удовлетворението си от продукта. Escrow е много популярен метод на плащане в AliExpress, както и като цяло за онлайн пазаруването, тъй като това е система, която защитава както потребителя, така и продавача.

Единственото нещо, което трябва да направите, ако искате да използвате този метод на плащане, е да създадете сметка в AliPay и да захраните виртуалната си карта с пари. Както споменах, това е система, създадена от AliExpress, като по този начин ще имате може би най-голяма гаранция за парите си.

 

Банкова карта – Риск за купувача: Няма

Когато плащате с карта, AliExpress също ще използва Escrow, така че парите ви ще бъдат напълно защитени, докато не потвърдим, че сме получили продукта. Това е много лесен начин за плащане. AliExpress приема кредитни и дебитни карти Visa, кредитни карти Mastercard и дебитни карти Maestro, а също така може да направите плащането с карта на Revolut.

➜   Информация за картата на Revolut прочети тук

И ако се страхувате да платите с дебитна или кредитна карта, попитайте обслужващата си банка дали предлагат виртуални карти, чието предназначение е именно да бъдат използвани за онлайн търговия, като напълно безопасен метод.

 

Банков превод – Риск за купувача: Среден

Това е по-малко използван начин на плащане и в допълнение поръчките могат да се плащат само със сума, по-голяма от 20 долара (и само в щатски долари). Не препоръчвам този вариант, освен ако нямате друг начин за плащане, тъй като обикновено банките прилагат и допълнителна такса за превода.

Отделно самия превод изисква време, което понякога може да отнеме няколко дни, за да пристигне при търговеца и едва след това той да изпрати стоката. Въпреки това, ако изберете този начин на плащане, парите ви също са защитени от Алиекспрес и при проблем – ще ви бъдат възстановени.

 

Други начини на плащане

Алиекспрес приема плащания с WebMoney, Western Union, Yandex.Money, QIWI, DOKU, MercadoPago, Ticket, American Express. Все пак те не са толкова популярни и се използват по-рядко.

Най-важното, което следва да знаете, е че никога не трябва да плащате извън самия сайт AliExpress, защото ако имате проблем с продавача, парите не са защитени и от платформата няма да могат да ви помогнат.

към AliExpress ➔

 

Диспути в Алиекспрес

Понякога поръчаният от нас продукт може да има дефект и ако това е така можем да постъпим по два начина. При единия не предприемаме никакви мерки и „пием една студена вода“.

Другият вариант е е да се отвори диспут на продавача, като по този начин той се запознава с проблема и трябва да реши по какъв начин да ви компенсира.

За да направите това, трябва да отворите страницата с поръчките, данамерите поръчания продукт и да кликнете на бутона „open dispute„. Попълвате полетата, като описвате подробно проблема, приложете й снимки, ако имате възможност.

Отваряне на диспут в Алиекспрес - dpoanov.com

Оттук насетне се получава някой от следните варианти:

  • Продавачът се съгласява с вас. Спорът се решава във ваша полза и след няколко дни получавате парите си обратно.
  • Търговецът ви дава различно решение, например, да ви изпрати нов продукт. В случай че сте съгласни, трябва да кликнете върху бутона „accept“, при което сте стигнали до консенсус и очаквате изпълнение на договореното.
  • Продавачът ви предлага оферта, с която не сте съгласни. В този случай можете да отхвърлите офертата и да предложите контраоферта. Ако наистина смятате, че сте прави, може да изчакате без да предприемате никакви действия през следващите няколко дни, след което AliExpress автоматично се включва в диспута, за да го разреши. Обикновено е в полза на купувача, но не винаги е така.

Важен момент!

При отварянето на диспута обърнете внимание какво избирате като крайна цел:

  • only refund – възстановяване на сумата;
  • refund and return – възстановяване на сумата и връщане на пратката от нас.

Вторият случай автоматично ни задължава да върнем пратката обратно до Китай, което в някои случай може да е по-скъпо дори от самия поръчан продукт.

Още нещо важно – ако търговецът поиска да затворим диспута, за да ни изпрати отново поръчания продукт, не се съгласявайте! Ако възникне проблем по повод същата поръчка, няма да имате право на втори диспут, поради което няма да бъдат защитени правата ви напълно.

 

Време за доставка

Няма еднозначен отговор, тъй като времето за доставка зависи от начина на доставката, държавата, времето за обработка от пощенските оператори и т.н. В самите продуктови обяви е записан ориентировъчния тайминг, за който би пристигнала пратката. Понякога поръчката пристига по-бързо, понякога по-бавно.

Времето за защита на поръчката е 60 дни, така че това е максималното време, за което трябва да пристигне поръчаното от нас. Ако в рамките на тези два месеца не получим пратка, желателно е да отворим диспут. По този начин можем да си поискаме парите обратно или да удължим срока за защита, ако решим да чакаме още пратката.

към AliExpress ➔

 

Проследяване на пратка от Китай

В повечето случаи пратките от Китай пътуват по няколко седмици. Това е доста дълъг срок и е добре своевременно да се информираме къде се намира нашата пратка.

Ако използваме платена доставка с куриер, обикновено пристига за срок от 5-10 дни и почти винаги се получава информация къде се намира пакета ни.

Ако обаче използваме безплатна доставка, от каквото се възползват повечето българи, пратката пристига обикновено в рамките на 30-45 дни. Зависи от информацията, която е записана в страницата на поръчания продукт.

Понякога самият изпращач не отбелязва номер на пратка и ако искаме да я проследим, трябва да му изпратим съобщение и да го помолим да ни го предостави. В повечето случаи самите търговци отбелязват в деня на изпращането и номер за проследяване.

Именно този проследяващ номер трябва да саи го запишем и веднъж седмично да проверяваме къде точно се намира пратката ни.

По-долу е предоставена информация за няколко сайта, в които може да проследявате пратките си. Препоръчвам при често пазаруване, да си ги отбележите като bookmark в браузъра, за да може с един клик да отваряте страницата за търсене.

  • 17track – най-универсалния сайт за проверка на международни пратки;
  • Track Trace – сайт, който е препоръчван за проверка от Български пощи;
  • Trackitonline – сайт, предлагащ регистрация, след която ще получавате известия за движението на пратките си;
  • Cainiao – Алиекспрес препраща към този сайт за проследяване на пратките.

Използвайте ресурс по желание за проследяване на пратки от Китай, Хонг Конг, Малайзия или откъдето и да било по света. Така ще бъдете информирани постоянно къде се намира пратката и кога може да очаквате да пристигне при вас.

 

Мобилни приложения

Алиекспрес разполага с мобилни приложения за iOS и Android, които позволяват лесно и бързо пазаруване. Това е изключително важно, тъй като както вече споменахме броят на клиентите им на годишна база надвишава милиард души.

 

Предимства и недостатъци

Изключително важно е да се запознаем със силните и слаби страни на платформата, преди да решим да пазаруваме от нея.

Предимства

  • Ниски цени;
  • Безплатна доставка;
  • Защита на поръчката в рамките на 60 дни;
  • Сигурни онлайн плащания;
  • Реални потребителски оценки и мнения за продуктите, които помагат в избора ни.

Недостатъци

  • Бавна доставка понякога;
  • Не приемат Paypal за разплащане;
  • Понякога отнема до 7 дни, за да приготвят поръчката за изпращане;
  • Няма превод на български език.

 

Заключение

Пазаруването в Алиекспрес е безопасно!

Китайските продукти не се славят като особено качествени, но с времето това се променя. Да, все още може да попаднете на стока с много лошо качество, но и на такава, която по нищо не отстъпва и на най-добрите производители в световен мащаб.

Много от продуктите са изработени с отлично качество и спокойно могат да се конкурират с продукти от Германия, САЩ и други страни с водещи производители.

Ако сте интелигентни и следвате съветите в това ръководство за пазаруване в Aliexpress, покупките ще са безопасни за вас. Пазаруването от този сайт не е по-различни от това да купувате стоки от Ebay, Amazon или който и да било български сайт.

към AliExpress ➔

От територията на България може да правите поръчка в Алиекспрес независимо къде се намирате: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол, както и от всеки по-малък град или село.

 

Често задавани въпроси

 

Как се търси в Aliexpress?

Търсенето в Алиекспрес се осъществява чрез изписване на конкретна дума или фраза в търсачката, която заема централно място в сайта и е под формата на лента.

Желателно е да избягвате търсенето на продукти с една дума, тъй като ще получите хиляди резултати е почти невъзможно да направите добър избор. Препоръчително е да потърсите по-конкретна фраза, като използвате няколко думи.

Пример: потърсете „women sunglasses UV“, ако търсите дамски очила с UV защита.

Какви намаления има в Алиекспрес?

Намаленията, от които може да се възползваме в AliExpress са разнообразни, като сред най-често срещаните са:

• Промо код за отстъпка при първа поръчка в сайта;
• Разнообразни купони за друг вид отстъпки;
• Промоции до 90% на 11.11 и при други ежегодни празници в Китай;
• Оферти от търговци;
• Промоционални отстъпки за определен вид продукти.

Как да използвам купоните в Aliexpress?

Кодовете за отстъпки в Алиекспрес предоставят възможност да получите намаление при закупуването на определени продукти. Купон кодовете важат при определени условия и те са обвързани с поръчка на промоционална цена на:

• Конкретен продукт;
• Специфична група или категория продукти;
• Продукти от определен търговец;
• Важат за всички продукти в Aliexpress.
• Продукти от определен търговец;
• Важат за всички продукти в Aliexpress.

Как да поръчам от Алиекспрес?

Поръчката от AliExpress е максимално улеснена като включва следните стъпки:

• Избирате продукт, който желаете поръчате;
• Натискате върху бутона за поръчка;
• Въвеждате данните си и промо код, ако разполагате с такъв;
• Очаквате информация от търговеца, че поръчката е изпратена.

Повече информация как да направите поръчка от АлиЕкспрес прочетете в dpanov.com.

⁉ Как мога да платя поръчката си?

Възможностите за заплащане на поръчка в Алиекспрес включват следните по-известни методи:

• Използване на банкова карта;
• Банков превод;
• Escrow / AliPay;
• Други методи.

Повече информация и подробности за плащането в AliExpress четете тук. Също така ще получите информация как се защитават плащанията и поръчките ви.

Как да проследя поръчката си?

Проследяването на поръчката от сайта е възможно благодарение на няколко сайта в интернет. Тук може да получите информация за проследяване на поръчките от AliExpress.

Желателно е да изисквате информация от търговците, за да сте наясно на какъв етап от доставката се намира поръчката ви, когато решите да проследите нейния статус.

Колко време отнема доставката от Алиекспрес?

Срокът за доставка на поръчки от AliExpress е различен, в зависимост от закупените продукти. В страницата на всеки продукт е указано за какъв времеви диапазон се очаква да пристигне поръчката до съответната дестинация.

При поръчка на продукт с безплатна доставка, срокът може да е до няколко седмици. При поръчка с доставка с куриер, например с DHL, времето е около 5-10 дни.

⚠ Как да различа оригинална стока от менте?

Това е един от най-често задаваните въпроси за платформата. Всъщност няма еднозначен отговор, тъй като много търговци предлагат една и съща стока, но в някои ситуации разликата в качеството е огромна. Основни насоки по какъв начин да различите по-качествената стока от ментето може да прочетете в статията как да разпознаем добрия търговец в Алиекспрес при търсене на конкретни продукти.

Каква е разликата между Alibaba и Aliexpress?

Alibaba Group е глобална компания, която обединява и е собственик на много известни по света сайтове, както и регионални китайски магазини. Също така в едноименни сайт alibaba.com може да се пазарува, но той е насочен за търговия на едро.

От друга страна Алиекспрес е онлайн магазин, който е известен в цял свят и в него се пазарува на дребно. Това е един от най-големите магазини, лидер от гледна точка на оборот, който преминава годишно през платформата.

Каква е разликата между Ebay и Aliexpress?

Ebay също като AliExpress е международна платформа за продажба на разнообразни продуктови групи. От тази гледна точка те са конкуренти, тъй като предлагат еднакви и сходни артикули, които често се предлагат дори от едни и същи търговци.

Разликата е, че Ebay е американска собственост, докато Алиекспрес – китайска. Съответно двата сайта предлагат стоки при различни условия и ние, като потребители, трябва да вземем решение откъде да пазаруваме.

Защо да пазарувам от AлиЕкспрес?

 Причините могат да бъдат десетки, но сред най-основните са:

• Многообразие от стоки на много ниски цени;
• Напълно безплатна доставка до България;
Удобно плащане с виртуални и банкови карти, които имат пълна защита;
Връщане на сумата, когато не получим стоката или същата има дефект.